Őszi munkák a kertben

Az egyik legszebb évszakunk az ősz, a sárguló, rozsdásodó leveleivel, a lassan álomra térő természettel. De ez a szépség több kerti tennivalót rejteget magában, mint hinnénk. Kertészkedés szempontjából az év ezen szakasza az egyik legfontosabb.

Az ősz a tisztítás, ültetés és a téliesítés időszaka a kertben. A sok-sok teendő között, ha szinte már elveszni látszunk, a legegyszerűbb, ha fogunk egy füzetet, melyben pontról pontra lejegyezzük, melyik műveletet mikor végezzük el és milyen eszközökkel. Így megkönnyíthetjük a munkákat és rendszert vihetünk az őszi kerti „nagy-takarításunkba”! Rendbe rakjuk a kertet, ápoljuk a növényeket, megritkítjuk a lombhullatókat, felkészítjük kertünket a fagyos télre és egyben előkészítjük növényeinket a tavaszra.

Mint minden munkának, a kertészkedésnek is az alapja a jó segédeszköz, vagyis az ágvágó, a fejsze, a metszőolló, és a lombseprű. A következőkben vegyük sorra a legfontosabb, kihagyhatatlan őszi teendőket és az ezekhez szükséges szerszámokat.

kertesz

1. Ültetés

Ilyenkor jön el az ideje a fák, cserjék ültetésének, de ilyenkor kell a földbe helyezni a hagymás növényeket is. A tavasz első napsugarai majd ezeket az elültetett hagymákat csalogatják elő a földből, így már a lehető legkorábban gyönyörű tulipánokban, nárciszokban gyönyörködhetünk a kiskertünkben.  A lombhullató cserjék ültetésére is a legalkalmasabb az ősz vége. Ha a növényeket megfelelően elültetjük, akkor pont elég idejük lesz hajszálgyökeret növeszteni, hogy aztán tavasszal hihetetlen növekedésnek tudjanak indulni. Ez még az olyan dekoratív kúszónövényekre is igaz, mint a borostyán vagy a vadszőlő. Az ásáshoz szükséges egy igazán jó ásó, amely még a hátunkat is kíméli, és sokáig ásó marad, nem kell majd újat venni évente. Fontos, hogy az ültető gödörbe tett szerves trágya, tápanyag ne érintkezzen közvetlenül a gyökérzettel. Ezért javasolják a szakemberek, hogy a földdel összekevert szerves trágyát mélyebbre tegyük, ahol még nincs gyökérzet, de később, egy év múlva már eléri a fontos tápanyagot.

2. Metszés

A metszéssel mindenképpen várjunk addig, amíg a fák teljesen ledobták a leveleiket és már nincsen bennük nedvkeringés, így nem okozunk kárt a fának és tavasszal újult erővel kezdheti meg a növekedést. Először kezdjük a beteg vagy elhalt faágak eltávolításával, majd térjünk át az egészséges ágak ritkítására. A növények és fák megmetszése időigényes és fárasztó feladat, mely fájó kezeket eredményezhet. Fontos, hogy eszközeink élesek legyenek, hogy egy egyenletes, egyenes vágással tudjuk leszedni a gallyakat a fákról. Például kevesen tudják, hogy éppúgy, ahogy a klasszikus ollókból, a metszőollókból is létezik olyan, amit balkezesek is használhatnak.

3. Gereblyézés, komposztálás

A levágott gallyakat és leveleket ezután csak össze kell gereblyézni és eltüzelni őket egy hideg téli estén, vagy ha lehet, komposztálni őket, hiszen tavasszal ez a trágya kiválóan alkalmas lesz a talaj számára.

Forrás: edenkert.hu