A legjobb őszi íz-lelő programok

Szalonna fesztivál vagy gazvacsora, ökocsali büfé esetleg tulipános kenyér – ki-ki ízlése szerinti finomságokra és kedve szerinti programokra lel, ha a Mecseki Zöldútra ellátogat!

A hazánk legízletesebb úti célja megtisztelő címét idén 19 pályázó közül a Mecseki Zöldút nyerte el, ahol a hagyománytisztelő, kézműves finomságok különleges programok keretében fedezhetők fel. A fenntartható (a környezetet nem kihasználó) turizmus mellett elkötelezett régió az egészséges táplálkozást és a gyógynövények felhasználását népszerűsíti. A helyi kistermelőktől vegyszer- és adalékanyag-mentes, nagy műgonddal elkészített, ízletes portékához juthatunk hozzá. Kóstolhatunk „gazokat”, amelyek tulajdonképpen vadon termő gyógyhatású növények, mint a zamatos turbolya, csicsóka, csipkebogyó, a kökény vagy a berkenye. Akad itt natúr lekvár, bio zöldségkrém, kézműves sajt és kolbász, gazleves, csatni, prósza, málé és porcsinos lecsó. Már csak azért is érdemes kiruccannunk, hogy megismerjük az ólak, kamrák, erdők-mezők mélyén rejlő finomságokat.

A térségben virágzó falusi turizmus, a „nem-fesztivál” irányú törekvések, egyszerre kevés turistát mozgató öko programok nyugodt kikapcsolódást, zavartalan feltöltődést ígérnek. Csodálatos természeti környezetben, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén többféle tematikus út várja a turistákat, mint például a Pécs-Mecseki Borút vagy a Mecseki Mézes Körút.

sajttál

Rendszeres gasztronómiai eseményeket szerveznek az orfűi Kemencés Udvar és Tájház területén, ahol a Malommúzeumban kenyérsütési bemutatókat tartanak. Kovácsszénájai Nyírő Kézműves Udvarban kézműves ételek, például tulipános kenyér, lekvár készül. Bodnár Árpád portáján a méhészkedéssel ismerkedhetünk meg, mézet és ecetet kóstolhatunk. Ökocsali büfék, Ökocsali főző műhelyek, képzések és csapatépítések, vadonkóstoló terepi bóklászások zajlanak Mecsek-szerte.  Van itt még római lakoma a római villánál Kővágószőlősön, (gaz)vacsorák a Zsongorkőn, a Babás szerköveken, gyógyétek tábor Cserkúton, csigakészítő műhely Cserkúton, gazolás Sásvölgyben; terepgyakorlatok, gombatanfolyamok, csapatépítő közös főzések, gyógyélelmiszer készítő kurzusok.

S hogy mivel fokozható még egy gasztro-túra? Lovaglással! Három nap alatt 17 órányi erdei lovaglással járható be a dél-zselici ízútvonal, helyi termelőknél szervezett piknik étkezésekkel, vadászkastélyban és erdei hotelben alvással. Két fő szakképzett lovas túravezető kíséri a 2-6 fős csoportot a különleges túrán. (a „Dél-zselici ízútvonal” lovas túrára jelentkezés a 06 30 550 7489-es telefonszámon)

lovas

A Mecsek Zöldút Egyesület az alábbi programokkal készült az őszi idényben:

Az aktív pihenést kedvelőket október 27-én és november 26-án a Nyugat-Mecsek legmagasabb pontjának, a Jakab-hegynek a megmászására csábítja a Telihold túra, és ha úgy hozza kedvük, a vendégházban tölthetik az éjszakát.

November 7-én Orfű Szalonna Fesztivállal készül a látogatók rohamára, akik egyúttal a barlangászást is kipróbálhatják.

Cserekúton a Biobia Portán Gazvacsorát tálalnak mindazoknak, akik olyan növényeket kóstolnának, amelyekről eddig fogalmuk sem volt, hogy ehetők. Ezen kívül az érdeklődők részt vehetnek gaz-cserkelésen. S hogy mi is ez pontosan? Cserekúton kiderül!

November 8-án a pécsi ASZPIK piacon helyi termelők áruiból válogathatunk, a kuriózum számba menő pécsi lakásétteremben, a Színesgyöngyök Kóstoldájában pedig a hagyományos cigány konyha ételeit kóstolhatjuk meg.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.