Ne puffadj, fogyj gyógynövénnyel!

Ha az ember meg akar szabadulni felesleges kilóitól, és lehetőleg nem kínlódások közepette, érdemes utánanéznie néhány gyógynövénynek!

Szép test a megfelelő gyógynövénnyel

A hosszas koplalásokhoz képest meglehetősen szelíd módszernek tűnik a gyógynövényekkel való fogyás. Lássuk, melyek azok, amelyekkel tea vagy egyéb formában lefaraghatunk pár kilót.

Gyermekláncfű

Itt van mindjárt a mezőkről jól ismert, csinos sárga virág – Nem is hinnénk, milyen jó hatással lehet szervezetünkre – és elősegíti a fogyást. Gyökere kiváló a máj és az emésztési rendszer panaszaira. A szárában levő nedv keserű anyagai pedig gyulladáscsökkentő hatásúak.

citromf

Citromfű

A bélműködést javítja és az epe munkáját is serkenti – gyomorrontás, gyomorsav-túltengés ellen ajánlott, s mivel csökkenti a belső feszültséget, a stresszt, a szívpanaszokkal küzdőknek is segít. Ismert méregtelenítő és izzasztó hatása.

Menta

Különösen az emésztési problémákra van jótékony hatással, gyorsítja az anyagcserét, tisztít, a felfúvódást megszünteti, az epére gyakorolt hatása miatt zsíros ételek után csökkenti a telítettség-érzetet. A hányingeren, gyomorgörcsökön is segít.

borsmenta

Medvehagyma

A gyomorra és a bélrendszerre van jó hatással. Nagyjából hasonló a hatása, mint a fokhagymának, de gyógyereje hatékonyabb.

Zsálya

Az emésztést segíti és serkenti az anyagcserét, hasznos a zsír lebontásában. Leveleit salátákba, szószokba keverve, magját halételekhez érdemes fogyasztani.

zsálya

Ezerjófű

Szintén az anyagcserét gyorsítja antioxidáns-tartalmának köszönhetően, hatékonyabb működésre késztetve az epét. Gyomor- és májbántalmak, puffadás esetén ajánlott, de méregtelenít is.

Csipkebogyó

A C-vitaminkirály jelentős gyulladáscsökkentő, gyenge vizelethajtó és élénkítő gyógynövény, a benne levő pektinnek köszönhetően pedig akadályozza a koleszterin- és  zsírfelszívódást.

hips

Édeskömény és tarka bogyó

Előbbi méregtelenítő hatása miatt jó a fogyókúrában. A tarka bogyó hatóanyaga azonban a szénhidrátok zsírrá alakulását gátolja, a kalóriaégetést fokozza – a rossz hír csak az, hogy hazánkban nem honos ez az ázsiai növény.

Csalán

A legjobb méregtelenítő. Tisztítja a vért, az emésztőcsatornát és a vizeletkiválasztó rendszert. Serkenti az anyagcserét, az emésztés során létrejött salakanyagokat kiüríti. Amellett, hogy hasznos gyomor– és bélhurut, valamint vese és hólyagkő-képződés ellen és gyorsan felélénkít, a szervezet védekezőképességét is javítja.

Bojtorján

Az epe és a vese jó barátja – szintén vértisztító, vizelethajtó hatású, izzasztással méregtelenít. Az immunrendszert is erősíti, az ízületekre is jó hatással van.

bojtorján

Tárnics

Ahogyan a pitypangban, a tárnicsban is keserű anyag van. Ezáltal serkenti az anyagcserét és emésztést, a teltség-érzés megszüntetésével. Bélrendszer-tisztító és májvédő, a gyomornedv-kiválasztást fokozza.

Sót helyettesít a tárkony, bors, rozmaring…

A fogyókúrázóknál nem ajánlott a sófogyasztás. Más gyógy- és fűszernövény is jó szolgálatot tehet, a paradicsomos ételekhez például bazsalikom ajánlott, a tojással készülőkhöz tárkony. Sültekre kiváló a rozmaring, kakukkfű vagy bors. A levesnek remek ízt ad a kömény!

Édesség helyett fekete ürömöt!

A fogyókúrás ételeket lehet ízesíteni olyasmivel, ami csökkenti az édesség utáni sóvárgást. Az emésztést könnyíti és a zsírokat semlegesíti, ha gyógynövényt keverünk az ételbe. A gombás és káposztás fogásokat, sertés-, liba- vagy kacsasülteket például fekete ürömmel ízesítsük!

Vigyázzunk azonban vele, van, aki nem bírja ezt a növényt, és allergiát okoz nála. Jobb tájékozódni a használata előtt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index