Napi hét pohár víz?

A szakértők többsége egyetért abban, hogy egészséges a napi hat-nyolc pohár víz fogyasztása. Úgy tűnik azonban, hogy nem mindenki osztja ezt a véleményt.

Egy skót háziorvos azt állítja, hogy ez az egészségügyi ajánlás „badarság”, a palackozott víz gyártói találták ki azért, hogy növeljék nyereségüket. A British Medical Journal weboldalán megjelentetett kommentárjában Margaret McCartney azokra a szakértőkre hivatkozik, akik azt állítják, hogy a túl sok víz fogyasztása hiponatrémiát (a vér alacsony nátriumszintjét) okozhatja, és az embereket szennyező anyagoknak teszi ki. Ráadásul a közegészségügyi ösztönzés miatt az emberek szégyellik magukat azért, hogy nem isznak eleget.

A többi szakértő gyorsan reagált a véleményre, amely szerintük félrevezető. Thomas Sanders dietetikus professzor szerint egyrészt a cikket nem lektorálták szakmailag, másrészt a megfelelő hidratálás különösen az időseknek és a nagyon fiataloknak fontos, és az emberek többségének jobb, ha csapvízből vagy palackozott vízből viszi be a szükséges mennyiséget, mintha más, különösen cukrozott vagy alkoholos italokból.

víz

Bár a médiából gyakran hallhatjuk, érdemes újra kitérni arra, mennyi vizet is kell fogyasztanunk naponta. A Mayo Klinika egyik cikke szerint ez nem olyan egyszerű, a testmozgás mennyiségétől, az egészségi állapottól és a környezet páratartalmától és hőmérsékletétől is függ. Az Institute of Medicine a nőknek körülbelül kilenc, a férfiaknak tizenhárom pohárnyi folyadékot javasol.

A Mayo Klinika szerint más módja is van a megfelelő H2O bevitel ellenőrzésének. Ha elegendő folyadékot fogyasztunk, nem érzünk szomjúságot és naponta legalább 1,5 liter színtelen vagy halványsárga vizeletet termelünk, a folyadékbevitel valószínűleg megfelelő. A hiponatrémia elkerülése érdekében pedig azt tanácsolják a szakértők, hogy ha valaki megerőltető sporttevékenységet végez, igyon elektrolit tartalmú, úgynevezett izotóniás sportitalokat.

Forrás: https://napidoktor.hu/