Muris húsvéti játékok gyermekeknek

Az ünnepek kétségtelenül nagy élményt jelentenek a kicsiknek, hiszen nemcsak csokitojásokkal örvendeztetjük meg őket, de ilyenkor jöhetnek az érdekes, mulatságos közös húsvéti játékok is!

Húsvétkor összegyűlik a család apraja-nagyja, így hát az étkezés és a nyuszi tojta ajándékok átadása után arra is van alkalom, hogy a gyermekek ügyességét próbára tevő játékokkal szórakoztassuk őket – és magunkat.

Az ekkora már remélhetőleg kellemes tavaszi időjárás lehetőséget ad rá, hogy a szabadban játsszunk, de természetesen rossz idő esetén a lakásban is kipróbálhatjuk a legnépszerűbb húsvéti játékokat – amelyeknek, nem véletlenül, a tojásokhoz van közük.

tojás, játék, kislány, tojás

1. Tojásgurítás

Leginkább ismert minden bizonnyal a tojásgurítás – amelyhez azért szükséges egy lejtős terület, tehát nem árt, ha van módunk a kertben vagy egy réten játszani, ahol dimbes-dombos a talaj. A tojásgurítás nevű húsvéti játékhoz két lurkó kell, akik párt alkotnak. Egyikük legurítja a párjának a tojást, az a fontos, hogy épségben leérjen és minél hosszabban guruljon. Ezután a másikuk gurítja, s mindaddig folytatják ezt, míg a tojás el nem törik. Természetesen az a páros nyer, aki legmesszebb jutott a még épen maradt tojással.

2. Kanalazás

Nem kevésbé népszerű húsvéti játék a tojások kanállal szállítása sem. Minden induló kap egy kanalat, amelyen egy tojás van. Egy meghatározott célig kell elvinni, úgy, hogy ne ejtsék el. Aki a legelőbb ér célba a le nem ejtett tojással, az a győztes.

3. Kuglizás

A főtt, színes tojások között hagyni kell fehéren maradtakat is, ugyanis ez a tojás lesz majd középen, és a díszesekkel kell megpróbálni elmozdítani a helyéről. Mindenki kap egyet, majd elkezdik gurítani a fehér tojás felé. A nyertes az, akinek sikerül megmozgatni a „céltojást”.

kanál, tojás, húsvét, játék

4. Tojásdugdosás

Csoportos húsvéti játék, melyet elsősorban az angolszász területeken játszanak, de bárki könnyen beleszerethet! A lurkók két csapatot alkotnak, legalább hatan kell lenni mind a kettőben. A gyerekek kapnak három vagy négy tojást, ezután elvonulnak, hogy ne lássák egymást, és eldugják a ruhájukba a tojást. Amikor ismét összetalálkozik a két csapat, a feladat kitalálni, hová rejtették el a tojásokat. Csak figyelmesen nézni lehet, hozzáérni tilos a másik csoport tagjához. Ha egy gyermek rámutat egy társára és leleplezi, annak elő kell adni a tojását. Csak annyiszor lehet találgatni, ahány tojást eldugtak. Az a győztes csapat, akinek a legtöbb tojása marad leleplezés nélkül.

5. Tojástapogatós

Szintén csoportos húsvéti játék, melynek során egyik gyermek szemére kendőt kötünk. Négykézlábra ereszkedik, majd a földön elhelyezünk különböző távolságokra több tojást. A bekötött szemű csemetének ki kell őket tapogatnia s annyit tarthat meg közülük, amennyit 5 perc alatt sikerül összegyűjtenie. Az győz, aki a legtöbbet szedte össze.

6. Tojásos csata

A gyerekek felsorakoznak egymás mellé, kezükben egy tojással. Tőlük nagyjából 2 méterre tegyünk le a fűbe egy tojást, melyhez a sajátjukat oda kell gurítaniuk. Az nyer, akié a legközelebb kerül hozzá és ezzel megszerezheti a többiek tojását is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.