Mitől passzív a passzívház?

Az első minősített passzívház Pest megyében, Szadán található. Bár egyre többen állítják Magyarországon, hogy ők bizony passzívházat húztak fel, kevés felel meg a németországi követelményeknek.

A német passzívház intézet a háromféle minősítést is végez: minősít passzívház komponenseket, elkészült házakat és tervezőket is. 

Magyarországon elsőként Sigray Judit okleveles építészmérnök kapta meg az okleveles passzívház tervezői címet a darmstadti Passzívház Intézettől.

Mint fentebb említettük, az első minősített passzívház Szadán készült el. Azóta már több ilyen ház rendelkezik ezzel a megtisztelő címmel, de nézzük csak, hogy mivel érdemelte ki a szadai a minősítést. A ház négyzetméterenként évente csak 13kWh energiát használ fűtésre, ebben benne van már a kiegészítő fűtés is. A légkondicionáló funkcióját a talajkollektor oldja meg. A közlekedőben és a vizes helyiségekben (fürdő, konyha, WC) vizes keringetett fűtési rendszer lett kiépítve, amely padlófűtésként funkcionál. Gáz nincs bevezetve a házba. A meleg vizet napkollektorok segítségével állítják elő. A nyílászárók fa-alu hőszigeteltek, 3 rétegűek, nemesgázzal töltöttek.

ház

Igen szigorú kritériumok alapján ütik rá a billogot egy-egy passzívházra, és amelyik csak részben felel meg a követelményeknek, az el is esik a passzívház jelzőtől. Már a tervezés folyamán eldől, hogy megvalósulhat-e a passzívház, vagy be kell érni azenergiatakarékos otthonnal. Fel kell sorakoztatni a feltételeket (telek, környezet), előírásokat (helyi önkormányzattól függ), adottságokat ahhoz, hogy egyáltalán belevághassunk ebbe a nagy volumenű projektbe.

Ha minden feltétel adott, akkor mindenképpen érdemes megálmodni a passzívházat tervezőnk segítségével! Azzal is számolni kell, hogy egy ilyen ház építése nem tartozik a legolcsóbbak közé. Mindenképpen árajánlatokat kell kérni az építtetőktől, ne érjük be egy-két számmal! Érdemes egy jó gépészszakember segítségét is kikérni még a tervezés fázisában, hiszen ezáltal elkerülhetőek a későbbi többletköltségek.

Forrás: