Mit igyunk szurkolás és fesztiválozás közben?

Ez a nyár vitathatatlanul a sporté és a szurkolásé. Az Eb és az Olimpia sokakat ültet a tévé elé, hogy egyedül vagy a családdal, barátokkal élvezzék a közvetítéseket. Ilyenkor gyakran toldjuk meg a szurkolás élvezetét evéssel, ivással, nassolással. Az viszont, hogy együtt élünk és lélegzünk a pályára lépő játékosokkal, vagy a világ élvonalába tartozó sportolókkal, a mi kalória-felhasználásunkra nem feltétlenül hat jótékonyan. Ők kalóriát égetve mozognak, mi ülünk, nézzük őket, nassolunk és iszunk.   

(Nem csak) hidratációs tippek szurkoláshoz:

  • Az alkohol nem alkalmas folyadékpótlásra!

Az alkoholos italok közül kizárólag az alacsonyabb alkoholtartalmú sörök tartalmaznak elég vizet ahhoz, hogy hidratálják a szervezetet. A desszertborok, pezsgők, likőrök és különösen a tömény italok ezzel szemben nem alkalmasak folyadékpótlásra, ezért fogyasztásukkor kifejezetten ajánlott, hogy elegendő vizet is igyunk különösen, ha nagy melegben nézzük a közvetítéseket. Érdemes erre a fesztiválozóknak is fokozottan odafigyelniük, főként azért, mert ők java részt szabadtéren töltik az idejüket, ahol a külső hőmérséklet is nagyon erőteljesen befolyásolja a napi folyadékszükségletet.

  • A sós rágcsákban sok a kalória és megkötik a vizet!

A meccsek közben elmajszolt zacskónyi sósmogyoró, chipsek és egyéb nassolnivalók kalóriatartalma rendkívül magas. Ráadásul, mivel etetik magukat, könnyen kontrolálhatatlanokká válnak az adagok is a meccsnézés hevében. Érdemes ezért előre odakészíteni a még elfogadható mennyiséget, de még inkább érdemes magas víztartalmú gyümölcsre vagy zöldségre váltani.

  • Figyeljünk a kalóriabevitelre!

A meccsnéző teraszokon vagy a fesztiválokon kapható sziruppal készített „házi” limonádéknak, koktéloknak nagyon magas lehet a kalóriatartalma, érdemes ezekkel csínján bánni, vagy legalább jéggel hígítani és kevesebb sziruppal kérni az italt! Az alkohol kalóriatartalma is magas!

alkohol1

  • A változatosság gyönyörködtet és hidratál!

A változatosság segíthet a megfelelő folyadékbevitelben. Válasszunk a különféle innivalók, a víz mellett például teák, tejes italok, gyümölcs- és zöldséglevek, üdítőitalok közül. A cukortartalmú italokat a kalóriatartalmuk figyelembe vételével fogyasszuk. A gyümölcslevek, levesek, cukortartalmú üdítőitalok víztartalma akár 90% is lehet, a teák és a cukormentes üdítők esetén ez az arány pedig még ennél is magasabb. A tej is több mint 85 százalék vizet tartalmaz.

  • Mindig van másnap!

Készítsük fel a szervezetünket az alkoholfogyasztásra! Alapozzunk lassan felszívódó szénhidrátokat és értékes fehérjéket tartalmazó étkezéssel (ilyen lehet például egy tésztaétel), valamint bőséges folyadékkal. Ha kirúgtunk a hámból, fokozottan figyeljünk oda, hogy még aznap éjszaka, illetve másnap is megfelelő mennyiségben pótoljuk vissza a folyadékot, ami a vízen kívül származhat gyümölcsléből, teából, üdítőből, tejből, természetesen a kalóriák figyelembevételével.

  • Szurkoljunk, fesztiválozzunk aktívan!

Ha nem csak a kanapén ülve, „fejben” sportolunk, hanem mi magunk is beállunk a pályára vagy kitáncoljuk magunkat egy koncerten, fontos tudni, hogy az izzadással vizet és ásványi sókat vesztünk, ezek pótlása fontos, de erre a vízen kívül a gyümölcsök, hígított gyümölcslevek, üdítők, izotóniás italok vagy éppen az alkoholmentes sörök is alkalmasak.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.