Milyen az igazi húsvéti sonka?

Az ünnep elmaradhatatlan része a húsvéti sonka. Nem mindegy azonban, milyet választunk és hogyan készítjük el. Vajon mitől lesz tökéletes?

Nem múlhat el húsvéti készülődés a sonka ellenállhatatlan illata nélkül. Húsvétvasárnap előtt már nagyban rotyog a fazékban ez a kivételes finomság, amelyet másnap a tojásokkal, szép piros retekkel, snidlinggel és tormával felszolgálunk. Érdemes azonban külön figyelmet fordítanunk arra, milyen húsvéti sonkát vásárolunk és hogyan készítjük azt el.

Lássuk, miből választhatunk!

húsvéti sonka

Vagy hagyományos úton készült sonkát veszünk, vagy olyat, amelynek készítését kicsit meggyorsították. Az előbbiek nem tartalmaznak hozzáadott szénhidrátot, ám a füstölt és főtt változatokban előfordulhat kisebb mennyiség.

Ha nagyüzemi sonkára voksolunk, ezek a meggyorsított eljárásban készült típusok – páclével kezelik őket és hőkezeltek, szerepel rajtuk a „főtt” felirat. Érdemes vásárlás előtt ellenőriznünk a címkéjüket, ugyanis a sótartalomnak esetükben 7 százalékosnak vagy ennél kevesebbnek kell lennie. A szalonna vastagsága legfeljebb 2 centiméteres lehet, míg a páclé mennyisége maximum 25 százalék.

Hogyan főzzük meg?

1. Ha a húsvéti sonka füstölt, hagyományos módon elkészített, akkor mielőtt főzni kezdjük, áztassuk be hideg vízbe, pár órára. Így a túl sok só, ami rajta található, leázik.

húsvéti sonka 2

2. Gyorspácolt húsvéti sonka esetén, melyet gyorsított eljárásban készítenek, nem kell áztatnunk előzőleg. Csomagoljuk ki és mossuk le a páclét róla, ezután már mehet is a fazékba. Töltsük fel vízzel az edényt és ebben főzzük a sonkát. A főzőlébe mehet mellé hagyma, krumpli, fokhagyma vagy más fűszer. A főzés idejét általában ahhoz igazítjuk, hogy mekkora a sonka súlya. Állítsuk a lángot alacsonyra és hagyjuk a vizet gyöngyöződni körülötte.

3. Gyorspácolt és füstöléssel készült húsokat 1-2 óra hosszáig főzzünk. Ha készen van, a lében hagyjuk hűlni őket. Nem a legjobb ötlet a közhiedelem ellenére a főzőlében kihűteni a húsvéti sonkát. Legmutatósabb ugyanis akkor lesz a színe, ha előbb kivesszük a léből – amikor nagyjából 60 fokosra hűlt le, majd átrakjuk hideg vízbe. Mielőtt szeleteljük, várjuk meg, míg kellően kihűl. A levét pedig nyugodtan használjuk fel bableveshez vagy a tojások megfőzéséhez, sokkal ízletesebbek lesznek tőle!

sonka

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.