Méz, fűszerek, ízletes torma: itt a bolondított húsvéti sonka!

Mit szólnánk idén egy különleges, pazar, ízletes sonkához? A megszokott kellemes íz mellett a fűszeres, édes mézes keverék tökéletesen megbolondítja!

A húsvéti sonka illatának, ízének felidézésére már előre felcsillan a szemünk – hát még, ha körítés és némi plusz is kerül mellé, melytől még inkább beleszeretünk az ünnepi lakomába! Lássuk, hogyan bolondíthatjuk meg kissé a megszokott ízeket, hogy a húsvéti ételek még ínycsiklandóbbak legyenek!

A jól megfőzött húsvéti sonkát a fűszerezés és a körítés teszi még finomabbá – a méz édes, fűszeres keveréke, a friss torma, a szegfűszegbors, mely még a bőrünket is ragyogóvá teszi és egészségesen tartja! A torma ráadásul felerősíti a máz kellemes ízeit.

A mázas, tormakrémes húsvéti sonka kb. 4 óra 30 perc alatt készül el, és nagyjából 10 szeletet kínálhatunk belőle.

Hozzávalók:
1 füstölt sonka (450-635 dkg) csont nélkül, bőrrel; 2/3 csészényi frissen reszelt torma, lehámozott tormagyökérből; ½ csésze méz; ¼ teáskanál őrölt szegfűbors; durva só és frissen őrölt bors; 1 csésze tejszín; 1 evőkanál apróra vágott, friss kakukkfű levél; 1 evőkanál apróra vágott mogyoróhagyma.

Fontos tanács, hogy a tormakrémet 8 órával korábban el kell készíteni és hűteni a hűtőszekrényben, felszolgálás előtt azonban legyen szobahőmérsékletű!

sonka_480

Tormakrémes, mázas húsvéti sonka elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 350 fokra és a sütő alsó harmadában helyezzük el a sonkát. Öblítsük le és szárítsuk meg a sonkát, majd csomagoljuk először pergamenpapírba, megbizonyosodva arról, hogy a vastagabb bőr felülre kerül. Helyezzük a rácsra peremes sütőlapon vagy serpenyőben és süssük 1 és fél órán át.

Eközben keverjük össze az 1/3 csésze tormát, a mézet, a szegfűborsot, az ½ teáskanál sót, ½ teáskanál borsot egy kis tálban és hagyjuk állni.

Vegyük ki a sonkát a sütőből és csomagoljuk ki. Ha már eléggé lehűlt ahhoz, hogy hozzáérhessünk, a bőrt hámozzuk le róla nyeső késsel és a zsírt is vágjuk le róla, de nem kell a teljes tökéletességre törekedni. Szárítsuk meg a sonkát. A kés hegyével vágjunk a bőrbe kb. 6 milliméter mély, párhuzamos vonalakat, 2-5 centiméterre egymástól.

Majd vagdossuk be a bőrt ellenkező irányban is.
Kerüljön a húsvéti sonka ismét a sütőbe, és süssük 30 percig, a mézes-tormakrémes keverékkel bekenve minden 30. percben. Ezt addig tegyük, míg az étel hőmérőt (vagy a fogvájót) tesztelésképpen a sonka legvastagabb részébe helyezve kielégítő eredményt nem kapunk. A megfőtt állapotot kb. 2 óra múlva éri el. Ha szükséges, adjunk még vizet a húsvéti sonka alá, nagyjából ¼ csészényi egyszerre, hogy megelőzzük a serpenyő perzselődését. Valamint fedjük be fóliával a sonkát, ha úgy tűnik, hogy elkezd nagyon barnulni.

Közben készítsük el a húsvéti sonka mellé a tejszínt is. Keverjük össze a tejszínt, a fennmaradó 1/3 csésze tormát, a kakukkfüvet, a mogyoróhagymát. Fűszerezzük 1 teáskanál sóval és ½ teáskanál borssal. A húsvéti sonka kerüljön egy szép tálra végezetül, és álljon legalább 20 percig. Majd szolgáljuk fel az elkészített tormakrémmel!

Forrás: