Miért fontos és milyen a jó ágy?

Tekintve, hogy életünk egyharmadát alvással töltjük, fontos tudnunk, hogy ezt az időt hogyan tegyük valóban kényelmessé, vagyis milyen ágyon aludjunk.

Ahhoz, hogy napközben az akadályokat rugalmasan vegyük, fontos hogy reggel fitten és kipihenten ébredjünk, amihez elengedhetetlen egy jó, kényelmes ágy, amely kellemes élettanilag helyes fekvést biztosít. De milyen az ideális ágy?

Egy jó fekhely felveszi az ember test vonalát és súlyát, és megfelelő hosszúságú, vagyis kinyújtózva teljesen elférünk benne. Egy másik fontos kritérium, hogy a mozgásszervi szempontoknak is megfeleljen az ágyunk, tehát a gerincet állandó finom mozgásban tartsa, ezzel regenerálva a porckorongokat.

A modern alvóhelynek kettős szerepe van: egyrészt fontos, hogy egyenesen tartsa a gerincet, másrészt, hogy lehetővé tegye az izomzat számára az állandó mozgást (dinamikus testtartás), egyszerre biztosítva a megfelelő vérellátást és a regenerációt. Ehhez két lécsoros ágybetétre van szükségünk, amelyben a felső lécsor alkalmazkodik a test vonalához, az alsó pedig megóvja a gerincet a süppedéstől.

alvás

A dupla lécsoros ágybetéthez válasszunk vékony, a test vonalát követő matracot, ami rugalmas és természetes, a káros hatásokat csökkentő anyagokból készül. A legmodernebb matracok kétféle fekvőfelülettel, gyapjú-, illetve pamutfelszínnel készülnek, amik nedvességelszívók, de légáteresztők is egyben, ezáltal télen melegítő, nyáron hűsítő hatásuk érvényesül.

A megfelelő alvó pozíció szintén lényeges ahhoz, hogy ellazítsuk a gerinc izmait és szalagjait. Alvópóz tekintetében a szakértők ajánlásai szerint mindenki a számára legkényelmesebb pozícióban pihenjen, az azonban elmondható, hogy az oldalt, illetve a háton fekvés, valamint az ún. embriópóz a leginkább tehermentesített helyzet a gerinc szempontjából.

vid4u.init(480,360,’9msjlKYrMD’,null,3);

Forrás: