Leáll a Pfizer szállítása – Vakcinahiány várható?

Az utolsó előtti Pfizer-szállítmány érkezhetett a héten Magyarországra – írta a Portfolió. Valóban úgy tűnik, hogy jövő héten még jön 240 ezer adag, és ezzel a Pfizer készre jelentheti a 10,8 milliós megrendelést.

Folytatás nincs, mert az újabb közös európai uniós beszerzésből a magyar kormány – a tagállamok közül egyedül – kiszállt májusban. Az unió a Pfizerrel állapodott meg az újabb ütemről – számol be a 444.hu.

Most nagyon sok vakcinánk van

Ezzel egészen furcsa helyzetben lesz Magyarország. Az EU-s vásárlásnak (24 millió adagos megrendelés) és a keletről külön beszerzett 7,2 millió vakcinának köszönhetően rengeteg oltóanyag érkezett az országba. Hogy pontosan mennyi, azt a magyar kormány nem közli egy ideje (október 5-ei a legutóbbi adat), az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) honlapján ugyanakkor vannak adatok tagországonként, így Magyarországról is arról, hogy mennyi vakcina érkezett eddig, és abból mennyit használtak fel.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Múlt hétig az ECDC adatai szerint 26,2 millió adag vakcina érkezett Magyarországra. Ennek kevesebb mint felét, 13,46 millió adagot adtak be. Az EU-tagországok közül csak a nagyon alacsony oltottságú Bulgáriában használták fel rosszabb arányban a megvásárolt vakcinákat (40,4 százalék). A 48,6 százalékos magyar arányhoz hasonló a lengyelek 48,8 százaléka, akik nem vettek keleti vakcinákat.

Olyan nagy készletek vannak jelenleg raktáron, hogy azokból már bőven elkezdett ajándékozni és eladni a kormány, így legalább máshol fel tudják használni azokat.

De jön 2022

Csakhogy ez a bőség viszonylag hamar véget érhet. Amikor a kormány májusban kiszállt az uniós beszerzésből, Gulyás Gergely még azzal érvelt, hogy túl sok vakcinát kellene rendelni túl drágán. (A Pfizer valóban emelt az áron, adagonként cirka 6000 forintra, ám ez még így is olcsóbb, mint amennyiért a Sinopharmot vettük – azért 10 500 forintot fizettünk.)

A folytatásért KATTINTS IDE!

Óriási sikernek ígérkezik a Pfizer Covid elleni tablettája

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.