Óriási sikernek ígérkezik a Pfizer Covid elleni tablettája

A Pfizer Covid gyógyszere még nem kapta meg az engedélyezést, de a kísérleti fázisban 89 százalékkal csökkentette a kórházba kerülés és a halálozás esélyét.

Engedélyezi az amerikai Pfizer gyógyszergyártó 95 országnak, hogy gyárthassák a cég szájon át szedhető Covid-gyógyszerét – írja a Reuters. A cég szerint így a világ lakosságának 53 százaléka közvetlenül hozzájuthat a készítményhez – számol be az Szmo.hu.

A Paxlovid pirula gyártási licenszét a genfi központú gyógyszerszabadalmi alapnak, a Medicines Patent Poolnak (MPP), ők továbbítják majd a készítményt egyes országok gyógyszergyárainak.

Fotó: 123rf.com

Az MPP vezető tisztségviselője, Esteban Burrone üdvözölte a döntést, külön kiemelve a gyorsaságot. Mint mondta, az általános gyógyászati engedélyezés még várat magára, de a termelést néhány hónapon belül meg tudják kezdeni a gyógyszergyárak.

Az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet azonban elítélte, sőt lelketlennek nevezte a szerződést, mert több országot, így Kínát, Argentínát vagy Thaiföldet kizárja a gyártásból.

A Pfizer, amely az egyik legszélesebb körben használt COVID-19 vakcinát is gyártja, azt állítja, a tabletta klinikai vizsgálata során 89%-kal csökkentette a súlyos betegség kockázatának kitett felnőttek kórházi kezelésének vagy halálának esélyét.

Erős fegyvert találtak a a súlyos COVID megelőzésére

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.