COVID – Durva mellékhatást okozhat a Jenssen-vakcina?

Néhány páciensnél gerincvelő-gyulladást (keresztirányú mielitisz – MT) észleltek a Janssen-vakcinával történő oltással összefüggésben.

Az európai gyógyszerfelügyeleti hatóság csütörtökön azt javasolta, hogy a Johnson & Johnson egydózisú COVID-19 vakcinájának mellékhatásaként a gerincvelő-gyulladás egy ritka típusát, a transverzális myelitist is vegyék fel.

Az AstraZeneca és a J&J hasonló technológián alapuló oltóanyagának korai fejlesztési szakaszában a kísérletek leállításának középpontjában is erről a súlyos idegrendszeri betegségről szóló jelentések álltak.

Fotó: 123rf.com

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a koronavírus elleni oltások biztonságosságával kapcsolatos friss információkat közölve közölte, hogy értékeli a Moderna vakcinával történő oltást követő, kapilláris szivárgás szindróma néven ismert ritka vérbetegségről szóló jelentéseket.

Az EMA közölte, hogy hat CLS-esetet regisztrált, és az összes adatot értékeli, de még nem egyértelmű, hogy a jelentések és a vakcina között okozati összefüggés áll-e fenn.

A CLS-ben a folyadékok a legkisebb erekből szivárognak ki, ami duzzanatot és vérnyomásesést okoz. Az állapotot az AstraZeneca és a J&J vakcináival is vizsgálták.

Az EMA szerint jelenleg nincs elegendő bizonyíték a multiszisztémás gyulladásos szindróma ritka esetei és a Moderna és a Pfizer-BioNTech vakcina mRNS-alapú vakcinái közötti lehetséges kapcsolatra.

A szabályozó hatóság vizsgálja, hogy a jóváhagyott koronavírus vakcinák okozhatnak-e MIS-t. A szindróma egy súlyos, de ritka állapot, amelyben különböző testrészek gyulladnak be, beleértve a szívet, a tüdőt, a veséket, az agyat, a bőrt, a szemet vagy a gyomor-bélrendszeri szerveket.

A J&J és a Moderna nem reagált azonnal a megkeresésekre – olvasható a CTV news oldalán. 

3 ijesztő mellékhatás miatt vizsgálják a Pfizer és a Moderna vakcináját

A Reuters szerint a fenti információ az Európai Gyógyszerügynökség október 6-i nyilatkozatán alapult, és véletlenül november 11-én jelent meg.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.