Krumpli és káposzta rakományt vontak ki a forgalomból

Nyolc tonna ismeretlen eredetű káposztát és 450 kilogramm baktériumos rothadással fertőzött lengyel származású burgonyát találtak Heves megyében, mindkét tételt megsemmisítették – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Bár a tavaszi kiemelt ellenőrzés lezárult, az utak menti mélységi ellenőrzések továbbra is tartanak. A Heves megyei ellenőrök az M3-as autópályán megállított teherautóban volt az a 8 tonna káposzta, amelynek sem a jelölése, sem a kísérő dokumentumai nem voltak rendben.

A nem megfelelően jelölt termék ismeretlen eredetű élelmiszernek minősül, ezért komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent. A 8 tonna káposzta egy komposztáló üzemben került megsemmisítésre – tették hozzá.

ujburgonya

A fertőzött burgonyát egy egri forgalmazónál találták, aki nem tudta igazolni a lengyel származású burgonya gyűrűs rothadástól való mentességét, nem rendelkezett CMS-igazolással. (Az úgynevezett CMS-igazolás bizonyítja, hogy a tételek mentesek a Lengyelországban elterjedt gyűrűsrothadást – Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus – okozó baktériumtól.)

A Nébih laboratóriuma a lefoglalt burgonyában kimutatta a fertőzést okozó baktériumot. A tételt égetéssel megsemmisítették.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az elmúlt években mintegy másfél tucat, lengyel származású burgonya tételnél mutatták ki a gyűrűsrothadás fertőzést, ezek egyike sem rendelkezett CMS-igazolással. Ezért a Nébih kezdeményezte a Földművelésügyi Minisztériumnál, hogy a jövőben CMS-igazolás nélkül Magyarországra érkező étkezési burgonyát laboratóriumi vizsgálat elvégzése nélkül lehessen megsemmisíteni.

Forrás: MTI