Kritikusan gyenge a magyar gyerekek állóképessége

Megszülettek a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT) 2014/2015. tanévének eredményei: a magyar diákok negyede túlsúlyos vagy elhízott és az állóképességi szintjük lehangoló.

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) és a Cooper Intézet összefogásában kidolgozott programban elsőként mérték fel több mint 623 ezer diák fittségi állapotát. A felső tagozatos és középiskolás gyerekek közül az állóképességi futásteljesítményben a középiskolás évek felé egyre kevesebb az egészségzónában teljesítő tanulók aránya. A legfittebbnek számító régió a közép-magyarországi volt, míg a leggyengébben teljesítők adatai Heves és Nógrád megyéből kerültek ki. Az MDSZ szerint az eredmény némely teszt esetében lesújtó, a változtatás pedig közös ügy. A testnevelés órákon például az állóképesség javítása sokat segíthet.

A 2014/2015. tanév során a pedagógusok közel 3000 iskolában végezték el a diákok fittségi állapotát vizsgáló NETFIT méréseket, amelyekre az MDSZ mintegy 8000 pedagógust készített fel 30 órás akkreditált továbbképzéseken, valamint minden intézmény számára biztosította a felméréshez szükséges eszközcsomagot, kézikönyvet és oktatófilmet is. Az általános iskola 5. évfolyamtól kötelezővé tett mérések eredményeit a testnevelők a NETFIT informatikai rendszerbe töltötték fel, amelyekhez a tanulók és a szülők is hozzáférhetnek.

gyerekek

A kilenc fittségi paraméter összesített eredményei alapján a gyerekek a leggyengébben a törzsemelés és az ingafutás tesztben, míg a legjobban a kézi szorítóerő mérésben és a hasizom tesztben teljesítettek. Regionális szinten legnagyobb arányban Pest és Vas megye tanulói érték el az egészségzóna értékeit, míg a legrosszabban teljesítő iskolák Nógrád és Heves megyében voltak. További megdöbbentő adat, hogy a fiúk mindössze 63,6 %-a, a lányoknak pedig csak 51,7%-a  esik az egészségzónába az állóképesség tekintetében.  A mérési adatok szomorú tapasztalatai alapján a gyerekek negyede túlsúlyos, amely korunk vezető népbetegségeihez vezethet. A megfelelő intenzitású, napi rendszerességű testmozgással azonban megelőzhetőek lennének a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az anyagcserezavarok vagy akár a gerincbántalmak is.

„Ez csak a kezdet, tovább kell haladnunk ezen az úton. Szeretnénk, ha a testnevelőkön kívül minden szülő megismerné és fel is használná az eredményeket, hiszen gyermekeink egészsége, rendszeres mozgásra ösztönzése túlmutat az iskolán, családi ügy. Mindemellett lényeges, hogy a diákok is tisztában legyenek a fittségi eredmények jelentésével, mert ha felelősséget éreznek és vállalnak egészségük, fittségük fejlesztéséért, az életminőségük, és közvetve továbbtanulási, munkaerő-piaci lehetőségeik is javulhat” – mondta el dr. Molnár László, a Magyar Diáksport Szövetség szakmai igazgatója.

gyerekek

A Magyar Diáksport Szövetség a legújabb eredmények láttán szükségesnek találja új, a rendszeres testmozgás lehetőségét biztosító programok létrehozását, modellek kidolgozását. A szervezet a mindennapos testnevelésben és a gyerekek szabadidejében megvalósuló mozgásnépszerűsítés mellett kiemelten fontosnak tartja és támogatja az egészségtudatos iskolai táplálkozás kialakítását, saját eszközeivel pedig elsősorban az egészségzóna értékektől elmaradó diákok egyénre szabott fejlesztését segítik. A szövetség szerint érdemes az állóképesség javítására fokozott figyelmet fordítani a testnevelés oktatás hosszú távú tervezésekor, hiszen az állóképességért felelős élettani működések befolyásolják a gyermek- és felnőttkori fizikai, szellemi teljesítőképességet is. Az MDSZ kiemelt célja, hogy a testnevelés óra és a szabadidőben végzett sporttevékenység öröm és élmény legyen a gyerekek számára, és az aktív életmód egész életén át elkísérje őket.

Forrás: https://napidoktor.hu/index