Könnyű gyümölcsös-túrós pite

Nyáron mindenki könnyű desszertre vágyik: ilyenkor jól jöhet egy habkönnyű túrós pite gyümölcsökkel.  

Habkönnyű málnás túrós pite

Kánikulában soha nem sütök, egyszerűen nem visz  rá a lélek. De nyáron is vannak olyan napok, időszakok, amikor nincs annyira meleg, a jégkrémekből, hideg desszertekből is elég már egy kicsit, na, akkor jöhetnek az olyan ékszerűen egyszerű receptek, amelyekben az összes hozzávalót egyetlen tálban kell összekutyulni, maximum a tojásfehérjét kell külön felverni és a sütésre sem kell harminc-negyven percnél többet szánni. (Az ilyen receptekkel egyetlen apró hiba szokott lenni, hogy a végeredmény elfogyasztásához még fél óránál is kevesebb idő szükségeltetik.)

Milyen süteményekre igaz a fenti leírás? Például a vajmi kevés lisztet tartalmazó túrós pitékre, amelyeket némi gyümölccsel szoktam megbolondítani. Most épp a málna volt a soros, mert a gyerekeim imádják, de öt gyereknek málnát venni…, nos, az felér egy öngyilkossággal a pénztárcám számára. Így viszont kevesebb is elég, mégsem lehet okuk panaszra, mert nem elég, hogy málnát is kaptak, de mellé bónuszként még isteni süti is jár.

További jó tulajdonsága a túrós pitéknek, hogy nem haragszanak meg, ha a szakácsné – alias én – épp nem kap málnát, hanem ribizlit, szedret, apróra vágott meggyet, esetleg áfonyát kever habkönnyű tésztájukba.

habkönnyű túrós pite

Előkészítési idő: 
Főzési, sütési idő: 
Összes idő: 
Mennyiség: 12
Hozzávalók
  • 25 dkg túró
  • 17,5 dkg tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 csapott evőkanál búzadara/gríz
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojás szétválasztva
  • 2 marék friss vagy fagyasztott málna
Elkészítés
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra.
  2. Válasszuk szét a tojásokat. A sárgákat keverjük ki alaposan a túróval, tejföllel, liszttel, grízzel, a kétféle cukorral és a sütőporral.
  3. Adjuk hozzá a citrom reszelt héját is, majd ismét dolgozzuk össze.
  4. Robotgép segítségével verjük kemény habbá a tojásfehérjéket.
  5. Óvatosan keverjük hozzá a túrós masszához.
  6. Öntsük a nyers tésztát egy kivajazott, kilisztezett piteformába.
  7. Szórjuk a tetejére a málnát.
  8. Süssük készre 35-40 perc alatt.
  9. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Forrás: Mom with Five