Klein Dávid és a honvágy

Klein Dávid, Ian Overton és Ács Zoltán 2013-2013 telén arra készülnek, hogy elindulnak a Magna Parbat Expedícióra.

Mesélj egy kicsit a mostani kalandotokról! Hová készültök?

"Két barátommal – Ács Zolival (HUN) és Ian Overtonnal (USA) – arra készülünk, hogy télen másszuk meg a 8126 méteres Nanga Parbatot (az elnevezés egyébként Meztelen Hegyet jelent…) Pakisztánban. December 26-án, rögtön karácsony után indulunk, és ha minden jól megy, nem sokkal újév után már az alaptáborban leszünk.

Az expedíció érdekessége, hogy ez a hegy télen még mászatlan. (Az első téli megmászás minden hegy esetében kitüntetett feladat, hisz a hegy télen annyira más, annyival zordabb arcát mutatja, hogy szinte olyan élményben lehet részed, mintha még érintetlen lenne.) Az is különlegessége kalandunknak, hogy ez lesz az első magyar téli himalájai expedíció."

Nanga Parbat

Milyen érzés ennyire sokáig távol lenni az otthontól? Nem gyötör a honvágy?

"Nem is olyan könnyű kérdés. Én nagyon szeretek utazni. Tényleg nagyon. A hegyek, az expedíciók pedig szinte az otthont – az otthonos közeget, a lételememet – jelentik. De nem mondanék igazat, ha azt állítanám, hogy nincs az expedíció közepe táján egy holtpont, amin át kell lendülnöm. Ilyenkor nem annyira haza vágyom, mint inkább egy jó forró zuhanyra, vagy valami igazi itthoni ostobaságra: egy mozira a bátyámmal, sok pattogatott kukoricával.

A családomra is sokat gondolok persze, de nagyon szerencsés vagyok velük: támogatnak, bíztatnak, és nem tartanak bolondnak. Na jó, talán bolondnak tartanak, de ha örülök annak amit csinálok, ha a helyemen érzem magam, annak ők is őszintén örülnek, így nagyon jól esik gondolni rájuk: ezek a pillanatok nem húznak vissza, inkább inspirálnak."

Forrás: