Kedvetlen álmatlanok

Az álmosság negatív hatást gyakorol a kedélyállapotra, és rontja az érzelem és a gondolkodás integrációját erkölcsi ítéletek meghozatalakor.

Dr. David Mastin pszichológia professzor elmondta, hogy kutatása során első alkalommal vizsgálta azokat a gondolatokat, amelyek az álmosság tüneteit kísérhetik. A kutató szerint az eredmények gyakorlati következményekkel járhatnak az interperszonális kapcsolatokra, például a munkahelyi interakciókra és a teljesítményértékelésekre. A tanulmány újabb részleteket tár fel a társadalmi döntéshozásról is.

Az álmosabb munkatársak nagyobb valószínűséggel gondolkodnak arról, mit csinálhattak volna a többiek jobban. Az eredmények arra utalnak, hogy az álmosság negatív hatást gyakorol a kedélyállapotra, és rontja az érzelem és gondolkodás integrálását erkölcsi ítéletek meghozatalakor. „Minél álmosabb valaki, annál nagyobb valószínűséggel foglalkozik „Mi lett volna, ha…” típusú gondolatokkal, és több gondolatot fordít az áthárított agresszióra” – számolt be Mastin.

ajanloi_Almatlansag_13

A korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a „Mi lett volna, ha…” típusú gondolkodást folytató emberek motiváltabbak és analitikusabbak lehetnek. Az új kutatás eredményei azonban arra utalnak, hogy az álmosság fokozza a „Mi lett volna, ha…” típusú gondolkodás negatív aspektusait. Röviden, minél álmosabb valaki, annál nagyobb a valószínűsége, hogy dühösen kezd gondolkodni arról, mit kellett volna másoknak tenni.

Forrás: MTI