Irány a víz! Készítsünk vitorlás hajót vízi nudliból

Ha nyár, akkor pancsolás! Az se baj, ha csak a kádig jutunk, mert vízi nudliból készült vitorlás hajókkal a szerényebb körülményeket is azonnal feledtethetjük.

Vitorlás hajók vízi nudliból

A harcos környezetvédők bizonyára most csóválják a fejüket bőszen, hogyan lehetek olyan felelőtlen, hogy kádban való fürdéssel pazarlom az értékes vizet. Nos, kérem szépen, kádban nemcsak fürödni lehet, hanem zuhanyozni is, míg fordítva ez szinte kivitelezhetetlen és gyerek mellett bizony előfordul, hogy szükség van egy kádra. És nem csak csecsemőkorban, amikor egy babakád is megfelel a célnak, amely később legfeljebb lábáztatásra elég… vagy arra sem.

Mikor jön jól egy kád?

Például, ha társasházban lakik az ember és nyáron a hőmérő higanyszála bőven harminc fok felé kúszik és a közelben sehol egy medence, a strand meg nem opció, mert oda én még hűvös időben sem szívesen megyek, pláne nem akkor, amikor a hőség elől a fél főváros ott keres menedéket. Na, ilyenkor áldom az eszemet, hogy két kádunk is van, így a gyerekek tömegiszony nélkül pancsolhatnak két emeleten, én pedig rohangálhatok közöttük, hogy naprakész információval lássam el őket a két szinten folyó vitorlásverseny épp aktuális állásáról. Pont így, mert nálunk nincs pancsolás hajók nélkül.

Nagyon sokféle vízi járművet kipróbáltunk már, de az idén ismét újítottam: a legújabb változat még az egyszerűnél is egyszerűbb, nem süllyed el, mint a papírból készült változat, többféle formában is elkészíthető és igazán olcsó, a megrongálódott alkatrészeket pedig pikk-pakk ki lehet cserélni, nem kell arra várni, hogy a ragasztópisztoly felmelegedjen, aztán megkössön a ragasztó. Nem, nem, a vízi nudliból készült hajókhoz nincs szükség ilyen fondorlatokra, csak egy éles kés és egy olló kell az elkészítésükhöz az alapanyagokon kívül.

vitorlás hajó

Hozzávalók

Elkészítés

  • a vízi nudliból vágjunk le 2-2 centiméter vastagságú köröket
  • a szívószálakat harmadoljuk el és tűzzük a hajó testét adó vízi nudli körbe (szélére, közepére, ahogy tetszik, vagy kettőt egymás mellé, ha kétárbócos vitorlást szeretnénk)
  • a dekorgumiból vágjunk ki néhány vitorlát formázó háromszöget, négyszöget és fúrjunk egy-egy lyukat középtájon az aljára és a tetejére, ahol majd átvezetjük az árbócot
  • végezetül húzzuk a vitorlát az árbócot adó szívószálakra

vitorlás hajó

Tipp

  • ha papír szívószálat használunk, számoljunk azzal, hogy egy idő után eláznak és cserére szorulnak (ha ez el akarjuk kerülni, használjunk vastag, műanyag darabokat)
  • szívószál helyett használhatunk saslik- vagy hurkapálcikát is, de akkor érdemes egy csepp vízálló ragasztóval megerősíteni az árbócot, miután a helyére tűztük

Forrás: Mom with Five