Pofonegyszerű házi szájvizek, konyhai alapanyagokból

Kiskorunktól fogva azt halljuk, hogy rendszeresen és alaposan mossunk fogat, ami nagyon helyes – ám ez nem minden esetben lesz elég: a fogselyem és a szájvíz is jó, ha feljön a sikálás mellé.

Kulcsfontosságú, hogy a szájhigiénénk rendben legyen, és ha elegünk van már a művi készítményekből, akkor tehetünk egy próbát a nem bolti szájvízzel is. Pontosabban öt, könnyen elkészíthető variációt mutatunk, és talán érdemes mindet szép sorban tesztelni. Elhanyagolni azért nem szabad a lepénylesőnk állapotát, mert a rossz szájszag nem csak kellemetlen, de számos probléma jele is lehet, mely közül gyakori a fogkő- vagy szuvasodás.

szájvíz, fogmosás

Fotó: 123rf.com

A természetes, elérhető alapanyagok közt a szódabikarbóna vezet – fél teáskanál belőle egy fél pohár meleg vízbe, jól összekeverve – és máris kész az oldat, mely a baktériumok réme. Fogmosás után öblögessünk ezzel a lúgos lével, mely a nyál pH-értékét is beállítja. Ugyanígy a konyhasó is bevethető: azonos az elkészítési mód, ám ezzel a hatékony keverékkel az étkezés befejeztével öblítsünk. Sok fogászati probléma elejét vehetjük ezzel a faék egyszerűségű módszerrel.

A szűz kókuszolaj szintén hasznos: egy teáskanállal vegyünk be belőle, és 10-15-ször alaposan forgassuk meg a szájunkban. Majd köpjük ki és öblítsünk egyet vízzel; nem csak a szájüregünknek előnyös az olaj használata, de a plakkok lerakódását is képes gátolni.

aloe vera

Fotó: 123rf.com

Az aloe vera pont erre nem lenne jó?

Dehogyisnem: a gyógynövény géljéből fél csészével hígítsunk fel, mely mellé az edényke másik felébe desztillált víz kerüljön. A fogmosáskor használatos mixtúra egyrészt abban segít, hogy a lerakódásokat megússzuk, másfelől viszont az ínyünk vérzését is csillapítja. A fahéj és szegfűszeg olaja együtt már igazi nehéztüzérség: tíz-tíz csepp mindkettőből egy pohár desztillált vízbe még el is tehető a következő alkalomra, nem kell a felesleget azonnal kiönteni. Fel fog frissülni az öblítés után a lehelet, és a fogszuvasodás ellen is hatékonyan lépnek fel ezek a fűszernövények.

Tesztelték a szájvízeket – kiderült miért fontosak

Forrás: Ízes Élet


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.