Így lehet alvás közben nyelveket tanulni

A nyelvtanulás alvás közben is lehetséges, sőt: a szavak kiejtését és jelentését álmunkban könnyebben memorizáljuk, mint éberen!

Alvás közben hatékonyan lehet idegen nyelvek szavait tanulni – hívta fel a figyelmet egy svájci kutatásra az IFLScience . A Hvg.hu cikke szerint a kutatás során két csoportot figyeltek meg. A csoportok tagjai német anyanyelvűként holland nyelvet tanultak. Az egyik csoport a hagyományos módszerekkel tanult, a másik csoportnak viszont egy újdonsággal kiegészítették a kurzust, miután elküldték őket aludni: tudtukon kívül éjszaka lejátszották nekik a holland szavak kiejtését és jelentését, olyan hangerővel, hogy még éppen hallhassák, de ne zavarja az álmukat.

alvás

Foto:123rf.com

Alvás közben jobban megy a tanulás

Mint az eredményekből kiderült, az éjszakai “továbbképzés” mérhető eredménnyel járt. Annak a csoportnak a tagjai, akik alvás közben plusz nyelvórát vesznek, sokkal jobb eredményt értek el az idegen szavak felismerésében és fordításában, mint azok, akiknek nem játszották le ezeket alvás közben.

A kutatók ezután azt próbálták kiszűrni, hogy az eredmények a véletlennek köszönhetőek-e. Ezért egy harmadik csoporton is tesztelték a módszert, de nekik ébren játszották le ugyanazokat a szótanulós hanganyagokat. Hiába hallgatták tudatosan és ébren – például sétálás közben – ezeket az anyagokat, a felvételeket alvás közben hallók náluk is jobban teljesítettek a teszteken.

A korábbi elméletek alapján a tudósok úgy gondolták, hogy alvás közben az agy kiüresedik, kikapcsolja magát, és csak alacsony neurológia aktivitást mutat. Azonban már több kutatással is igazolták, hogy az agyunk alvás közben is képes tanulni. Az egyik vizsgálat esetén a résztvevőknek egy motoros feladatot tanítottak, melyben különböző színű gombokat kellett meghatározott sorrendben lenyomni. Ezt követően megkérték a résztvevőket, hogy ismételjék el a mozdulatsort az ágyban lefekvés előtt, mikor még éber állapotban vannak. A kutatók megfigyelték, hogy a résztvevők közül sokan álmukban fizikailag megismételték a nappal begyakorolt mozdulatsort.

11 alvási trükk a világ minden tájáról

Forrás: Napidoktor.hu