Hőség lesz ma is…

Napos idő lesz. Az ország nagy részén csak kevés fátyolfelhő jelenhet meg az égen, délután északnyugaton, nyugaton azonban gomolyfelhők képződhetnek, és arrafelé késő délutántól egy-egy zápor is előfordulhat.

A Nyugat-Dunántúlon az északi, másutt a déli, délkeleti szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 23 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 38 fok között várható.

Légköri front továbbra sem éri el a Kárpát-medencét, de a felettünk elhelyezkedő igen meleg levegő a különösen érzékenyeknél melegfront jellegű hatást válthat ki. Fejfájás, vérnyomás-ingadozás is felléphet, de ingerlékenyebbekké is válhatunk. A kánikulában, a nagy hőségben a szokásosnál több folyadékot fogyasszunk, lehetőleg vizet, ásványvizet, teát, illetve levest! Az erős ultraibolya sugárzás miatt a déli órákban kerüljük a tűző napsütést, húzódjunk árnyékba! A hőségben tűző napon tartózkodva hőgutát is kaphatunk.

Pollenjelentés
A parlagfű pollenkoncentrációja az elkövetkező napokban várhatóan országszerte emelkedni fog, helyenként – elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén – már a tüneteket okozó közepes szintet is elérheti. A csalánfélék pollenje ismét sokfelé magas koncentrációban lehet jelen. A pázsitfűfélék, az útifű és az üröm pollenkoncentrációja jellemzően alacsony marad. A libatopfélék és a kenderfélék virágporának mennyisége általában szintén alacsony, bár esetenként közepes is lehet. Előfordulhat még egy-egy szem a lórom pollenjéből, a kevésbé jelentős allergének közül pedig a hárs, a fenyőfélék, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a pillangós virágúak pollenjéből is. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően közepes-magas, de helyenként a nagyon magas szintet is elérheti.

Forrás: met.hu