Ha vigyázunk a testünkre, jobban alszunk

A rosszul alvó ember nehezen szervezi meg a saját fiziológiai működésének különböző elemeit, ami lehet az evés, az alvás, a mozgás, a munka ütemezése.

Nagyon fontos, hogy az ember jó „gazdája” legyen a saját testének, tanuljon meg törődni vele. A rosszul alvás oka tehát lehet az önmagunkhoz való helytelen viszonyulás, a rosszul vitt gazdaszerep eredménye is – mondta a Napközben pszichológus vendége.

Majdnem minden harmadik embernek vannak alvászavarai a fejlett országokban, Magyarországon ennél is rosszabb az arány.

Az egyik leggyakoribb kapcsolódó jelenség az alvási apnoe szindróma, amely a garat alvás alatti ismételt elzáródása, beszűkülése következtében alakul ki. A leggyakoribb alvásfüggő légzészavar az úgynevezett alvás fragmentáló kórképek közé tartozik, jelentkezésekor sérül az alvás folyamata, mert az alvó ember nem tud elég levegőt a tüdejébe juttatni, így oxigénhiány alakul ki, amire a szervezet, akár több száz mikroébredéssel reagál az éjszaka.

A személy erről semmit nem tud, de az alvás ismételt megszakadása miatt azonban nem tudja kipihenni magát, aluszékony, kialvatlan lesz nappal, a szervezete pedig nem tud kellően regenerálódni – mondta a Napközben keddi adásában Szakács Zoltán, a Honvéd Kórház alvásközpontjának osztályvezető főorvosa. Hozzátette, az alváslaborban több mint tizenöt ezer beteget gondoznak.

alvas
Annak, aki rosszul alszik, először érdemes átgondolnia, hogy ő maga mindent megtesz-e azért, hogy ez ne így legyen. Ez elsősorban nem is orvosi kérdés, hanem alvásterapeutai megközelítés.

C. Molnár Emma pszichológus szerint a rosszul alvó ember nehezen szervezi meg a saját fiziológiai működésének különböző elemeit, ami lehet az evés, az alvás, a mozgás, a munka ütemezése. A személynek viszonyban kell lennie önmagával, amit nagyon nehéz megszervezni. Nagyon fontos ezért, hogy az ember jó „gazdája” legyen a saját testének, tanuljon meg törődni vele. A rosszul alvás oka tehát lehet az önmagunkhoz való helytelen viszonyulás, a rosszul vitt gazdaszerep eredménye is.

Forrás: Hirado