Ha fűtési szezon, akkor száraz levegő?

A torokszárazság sokaknak okoz gyakori gondot

Nem ritka probléma, hogy amikor elkezdődik a fűtés, a száraz levegő kellemetlen tüneteket vált ki. A köhögés, torokszárazság a leggyakoribb. Mit tehetünk ellene az őszi-téli időszakban?

Az őszi és téli időszaknak is megvan a maga vonzó hangulata, ám nem szerencsés, ha minduntalan elrontja azt valamilyen kellemetlen tünet: köhögés, gyakori megfázások, a torok szárazsága.

A fűtési szezon kezdetével ezek sűrűn előfordulhatnak, ám nem törvényszerű, hogy együtt kell élnünk velük.

Foto:pixabay.com

Való igaz, fűtés idején a lakásban száraz levegő alakulhat ki. Igen gyakori, hogy a páratartalom csupán 20 százalékos vagy még ennyi sem, ez pedig nem tesz jót nekünk, szárító hatással van a nyálkahártyára. Velejárója, hogy egyszerűbben lecsapnak ránk a felső légúti fertőzések.

A torokszárazság szintén sűrűn előfordul, amit elsősorban reggel veszünk észre, de napközben is kínozhat a probléma.

Mivel védekezhetünk a száraz levegő ellen?

Egy száraz, túlságosan befűtött otthonban nem nehéz megteremteni a fent leírt, előnytelen körülményeket.

Fontos tudni, hogy az egészséges páratartalom 40 és 60 százalék közötti. Ezt kell tehát fenntartani a lakás vagy ház helyiségeiben. Amennyiben ennél alacsonyabb a páratartalom, az nyálkahártya-szárazságot idéz elő, torokszárazsággal és a betegség könnyebb előidézésével járhat.

Foto:pixabay.com

Nem mellékes a hőmérséklet sem.

Ha nem szeretnénk tüneteket, legcélszerűbb nappal 20 és 22, éjjel 18 és 20 fok közötti hőmérsékletet tartani. Ha ennél magasabb, szintén számíthatunk száraz levegőre és kellemetlen tünetekre.

Fontos tehát, hogy mindig ügyeljünk a benti hőmérsékletre és páratartalomra – rendkívül hasznos beszerezni párásító készüléket, így jó eséllyel állandóan meg tudjuk őrizni a megfelelő páratartalmat.

Érdemes tudni azonban, hogy túlzásokba sem szabad esni a használatát illetően, mert ha a nedvességtartalom túl nagy lesz, penészedés indulhat meg otthonunkban, ami szintén panaszokat okozhat.

Melegen ajánljuk a házi praktikáinkat, amikkel jelentősen csökkentheted a számlákat – így több pénzed maradhat akár a karácsonyi ajándékokra is!

4 takarékos tipp a fűtésszezonra!

Tipp: ha kellő mértékben hidratáljuk magunkat, szintén sokat teszünk a nyálkahártya kiszáradása ellen. Fogyasszunk el minden nap legalább 2 liter vizet, természetesen megfelelően elosztva. Ha gyakran elfeledkezünk róla, érdemes emlékeztetőt is beállítani.

Forrás: Napidoktor.hu