Fontos: így lehet biztonságosan fűteni a klímával

A magas rezsiárak miatt mindenki igyekszik a fűtésen spórolni; sokan úgy, hogy vagy kiegészítésnek, vagy fő fűtésnek klímát szereltetnek be. Bár rengeteg előnye van ennek a fűtésnek, néhány dolgot szigorúan be kell tartani.

Akár egy nap alatt feltelepítik, a többi fűtéshez képest alacsony a bekerülési költsége, és gazdaságosan, környezetbarát módon fűti fel a lakást. Többnyire ezeket az érveket szokták felsorakoztatni a klímás fűtés mellett, de másik nagy előnye, hogy az inverteres klímák fogyasztása nagyon kedvező, így olcsóbb a fűtés az őszi-téli hónapokban.

Az elszabadult rezsiárak miatt rengetegen gondolkodnak azon, hogy átállnak klímás fűtésre, sokan már meg is tették – ám hiába a modern technológia, ha nem jól használjuk a fűtő klímát, akár súlyos betegségeket is okozhat. Mutatjuk, mi az, amire kötelező odafigyelni, ha klímával fűtesz!

 Foto: Pixabay.com

1. Egyszer sem maradhat el a karbantartás

Ez a legfontosabb dolog a klímás fűtésnél, hiszen súlyos betegségeket kockáztat, aki elmulasztja az alapos tiszítást. Aki csak hűtésre használ klímát, elég, ha tavasz végén kihívja a szerelőt, hogy alaposan áttisztítsa a gépet. Fűtő klímánál azonban nem elég az évi egy karbantartás: a fűtési szezon kezdete előtt is ki kell tisztíttatni a gépeket, hiszen a bennük lévő nedves közegben olyan kórokozók szaporodhatnak el, mint a legionella baktérium, vagy egyes, tüdőgyulladást okozó gombafajták. Ezért mindig időt és pénzt kell szánni a kötelező karbantartásokra; ezt amiatt is érdemes betartani, mert akár a garanciát is bukhatjuk, ha elmarad a szakember által végzett tisztítás.

2. Időnként ki kell takarítani

A legtöbb klímában találhatók légszűrők, melyek felfogják a port, a polleneket, káros anyagokat. Érdemes hetente-kéthetente kiszedni őket, és alaposan lemosni a zuhany alatt; használj szivacsot és folyékony szappant a tisztításukhoz. Öblítés után várd meg, míg megszáradnak, majd tedd vissza őket a készülékbe. Ha soha nem takarítod a szűrőt, nagyobb az esélye az allergiás megbetegedéseknek, hiszen ezeket a káros anyagokat keringeti a szoba levegőjében a gép. Ha rendszeresen gondoskodva van a szűrőkről, nem csupán a levegő lesz tiszta és egészséges, de a készülék élettartama is megnő – ráadásul kevesebbet fogyaszt a tisztán tartott klíma, hiszen, ha poros a szűrő, csökken a hatásfok.

Fotó: 123rf.com

3. Figyelni kell a száraz levegőre

Ez a legtöbb fűtési módról elmondható, de hiba lenne megfeledkezni erről, ha klímával fűtesz, hiszen a folyamatos légáramlás miatt ugyanúgy száraz lesz a levegő. Ez pedig légúti panaszokat, kiszáradást, fejfájást okozhat. Ne feledkezz meg a hidratálásról, vagyis fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot – lehetőleg vizet –, és ha nagyon száraz bent a levegő, párologtatóval segíts a helyzeten – vagy szerezz be néhány mutatós szobanövényt.

4. Jól kell beállítani

Bár a klímák automatikusan tartják a kívánt hőfokot, néhány beállítással nem csupán a pénztárcádat kíméled, de kellemesebb lesz bent a légkör. Sokan nehezen viselik a légkondi hangját, ami bár nem hangos, de mégis egy állandó háttérzajt okoz, és ez lehet kellemetlen. De nem feltétlen kell, hogy egész nap zúgjon a klíma. Ha automata módba állítod, akkor a készülék a belső hőmérsékletnek megfelelően fújja a levegőt – tehát időnként elhalkul, és ezzel áramot is spórolsz. Az is fontos, hogy a lapátot merre állítod: míg nyáron felfelé, addig fűtésnél lefelé érdemes, hiszen így a leghatékonyabb a fűtés, és a legkevésbé zavaró a légáramlás. Arra azonban fontos figyelni, hogy ne legyen ülőbútor, ágy a klímával szemben, mert ahova a levegőt közvetlenül fújja, ott nem jó folyamatosan tartózkodni.

Forrás: ripost.hu

Hasznos fűtési praktikák a téli rezsicsökkentéshez

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.