Gyepápolás – Ha kertfüvesítés, akkor április!

Ahogy a természet ébredezni kezd, és egyre kellemesebb az idő odakint, a kerttulajdonosokon is eluralkodik a tenni akarás. Szeretnének alkotni, használni a kertet, élvezni a vele járó előnyöket. Egy jól használható és esztétikus kerthez, egy rendezett, szép pázsit is dukál, ami például egy friss építkezés után általában csak hiú ábránd. Viszont kellő gondosságú gyepápolással megoldható.

Gyepápolás a kertünkben

Ha úgy döntünk, hogy ezen az állapoton sürgősen változtatni kell, akkor is várjuk meg, hogy beköszöntsön az április. Ebben a hónapban már kellemesen meleg a levegő és a talaj is eléri, a 10-12 fokos hőmérsékletet, ami már a füvesítés számára is ideális.

fű

Fűmagvetés vagy gyepszőnyegezés?

A kert füvesítése leggyakrabban fűmagvetéssel, vagy gyepszőnyegezéssel történik, mindkét eljárás gyönyörű gyepfelületet eredményez, azonban az addig vezető útban vannak komoly eltérések. Ami mindkét módszernél azonos, hogy a tereprendezés után várakozási idővel kell számolni, melynek hosszát a talaj gyommaggal való fertőzöttségének mértéke jelentősen hosszabbíthatja.

Ha elmarad a megfelelő gyommentesítés, vagy az előző évi gyommagkelesztés, akkor a gyomok könnyen átvehetik az uralmat, és elnyomhatják a növekvő fűszálakat, hisz gyorsabban nőhetnek a kedvező feltételek mellett, mint a gyep. Előbbi esetben tehát semmi esetre sem jó ötlet a tavaszi fűmagvetés.
Talán úgy tűnhet, hogy kicsit eltértem a tárgytól, de ahhoz, hogy összehasonlíthassuk a két füvesítési módszert, az előbbieket fontos volt megemlítenem.

A gyepszőnyeg telepítése probléma mentesebb, mint a fűmagvetés, ami nem jelenti azt, hogy ne igényelne odafigyelést, és szaktudást.
Amellett, hogy nem annyira nehézkes, gyorsabban is eredményez szép gyepet, ami nem egy elhanyagolható szempont, ha gyorsan szeretnénk szép fűfelületet.

A gyepszőnyegezésről

Bár számos előnye van, azt nem szabad elfelejteni, hogy a gyepszőnyegezésnek is megvannak a buktatói. Ilyen például, ha gyepszőnyegezés előtt nem kellő körültekintéssel mérik fel a kertterületet. Magyarországon leginkább a napos kertekhez és sportpályákhoz termelnek gyepszőnyeget, csak nagyon kevés termelő foglalkozik árnyéktűrő gyep nevelésével is, pedig lenne rá igény, hisz szinte a legtöbb udvarnak vannak árnyékos vagy félárnyékos zugait.

Ha az árnyékos területeket napkedvelő gyepszőnyeggel telepítik, akkor az viszonylag rövid idő alatt kiritkul,amit aztán árnyéktűrő fűmaggal való felülvetéssel kell orvosolni. Röviden összefoglalva, ne csak a gyepszőnyeg árát nézze meg, hanem a fajtáját, tulajdonságait is, hogy a terület adottságaihoz illőt válassza.

kerti fű

A sikeres gyepszőnyegezés titkai

A gyepszőnyegezés sikeressége főként a megfelelő alapanyagok kiválasztásán áll, vagy bukik. Nem igényel hosszadalmas előkészítést, mint a füvesítést, csak a megfelelő anyagokkal való precíz végrehajtást. Lássuk, hogy zajlik gyakorlatban a gyepszőnyegezés, melyek az egyes munkafolyamatok:

  1. a talaj feltöltése szerves anyaggal
  2. ha, nagyon kötött a talaj, akkor a talaj lazítása tőzeg vagy talajlazító homok hozzákeverésével
  3. biológiai és vegyszeres talajfertőtlenítés
  4. alaptrágya keverése a talajba, melynek adagolása 50g/ m2
  5. talaj lehengerezése, majd gyökereztető tápanyag kiszórása, ez elősegíti a „letapadást”, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy a gyepszőnyeg gyökeret ereszt a talajban
  6. a gyepszőnyeg darabok összeillesztése szorosan
  7. alapos hengerezés az öntözés előtt és után is, ezzel szintén a letapadást lehet segíteni
  8. alapos beöntözés a gyepszőnyegezés napján, utána pedig rendszeres öntözés naponta
  9. egy hét múlva, vagy akár már hamarabb is, következhet az első fűnyírás

grass

A letapadás általában 3 hét alatt zajlik le, utána már kedvünkre használhatjuk a gyepet. Persze nem elég füvesíteni, meg is kell őrizni a telepítés utáni állapotában, ami jóval nagyobb kihívás. Oda kell figyelni a pázsit igényeire, rendszeresen ellenőrizni kell, hogy elég vagy esetleg túl sok vizet kap-e. Utóbbit a szőnyeg felhajtásával állapíthatjuk meg legegyszerűbben.

Ha odafigyelünk a gyep változásaira, visszajelzéseire, és ennek megfelelően járunk el, nagy baj már nem lehet!

Cikkünk megírásában Molnár Gábor Éva kertészmérnök volt segítségünkre. citygreen.hu

Forrás: https://napidoktor.hu/index