Frontmentes, napos nyári idő lesz

Front ugyan nem éri el térségünket, a magasban viszont több fokkal melegebb levegő érkezik fölénk.

Nyári idő sok napsütéssel

Az időjárási változásokra különösen érzékenyeknél ezért melegfronti tünetek jelentkezhetnek, náluk leggyakoribb tünetként fejfájás, migrén léphet fel. A keringésre is hatással van az időjárás: gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam.

Gomoly- és fátyolfelhős égre, sok napsütésre számíthatunk. Csapadék az ország túlnyomó részén nem várható, de a délutáni, esti órákban a nyugati határvidéken és északon egy-egy zápor, esetleg zivatar kialakulása nem kizárható. A délnyugatira forduló szelet élénk széllökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 17 fok között várható, de a fagyzugokban ennél hűvösebb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul, délnyugaton lesz a legmelegebb.

nyár

Távolabbi kilátások szerdától szombatig:

Az időszak nagy részében a több-kevesebb napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, és szórványosan alakul ki zápor, néhol zivatar, de csütörtökön többnyire napos, száraz idő valószínű. Többször erős, szerdán helyenként viharos lesz az északnyugati szél.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az időszak elején és végén 13, 21, közte 10, 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben 25, 30, majd átmeneti csökkenés után 23, 29 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. július 3. 21,8 °C -0,3 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 37,4 °C (2012) legalacsonyabb hőmérséklet: 7,3 °C (1923)

Forrás: met.hu