Méghogy a nők hiúak!

A tinik szoliznak, szőrtelenítenek, karcsúság tébolyban szenvednek és rózsaszínbe öltöznek. Ám ezek nem a lányok, hanem egyre inkább a fiúk.

A tinédzser fiúk egy új felmérés szerint annál valószínűbben bukkannak fel szoláriumszalonokban, gyantáztatják magukat és szednek, például fogyasztótablettákat, minél inkább ezek a jellemzők a társaik által vonzónak ítélt külsőségekben. A fiatalok ezeket még akkor is alkalmazzák, ha tudatában vannak az ilyen szerek és módszerek egészségre káros hatásainak.

A Baylor Egyetem kutatói 12-17 éves kor közötti kamaszok esetében állapították meg, hogy az ilyen korú fiatal fiúk nagymértékben koncentrálnak arra, milyennek látszanak kortársaik szemében, például milyen az alakjuk, egészséges-e a bőrük.

A kutatást vezető Dr. Jay Yoo az Egyesült Államok 7 iskolájában 155, átlagosan 14,3 éves fiatal fiú hozzáállását és magatartását mérte fel. Dr. Yoo szerint az egyértelműen mérhető volt, hogy függetlenül a kulturális vagy etnikai háttértől, a szép bőr volt a legfontosabb kritérium, amelynek minden fiatal szeretett volna megfelelni. A szép bőr percepciójában a bőrszín is jelentős szerepet játszott a fiatal fiúk életében, mivel abból a tinik a szociális háttérre vonatkozó ? vélelmezett – információkat olvassák ki. Egész pontosan a napbarnított ? szoláriumozott ? bőr sokkal vonzóbb, mivel kiegyensúlyozott társadalmi háttérről árulkodik a kamaszok számára, mint a halovány, sápadt bőr (ez a trend korábban éppen fordítva alakult, amikor a napbarnítottság még elsősorban azt jelentette, hogy az ilyen bőrtónusú emberek a munkásosztályhoz, azaz a kevésbé tehetős rétegekhez tartoznak).

A trend azonban elképesztő veszélyeket hordoz magában, hiszen az elmúlt évszázad során a bőrrákos megbetegedések száma döbbenetes mértékben emelkedett. A fiatalok esetében a soványság is jóval kívánatosabb, mint a túlsúlyosság, ám sokan sajnos ezt nem megfelelően, azaz, például mozgásban gazdag életmóddal, hanem a vény nélkül megvásárolható fogyasztótabletták szedésével érik el a tinédzser korosztályban, ami szintén hátrányosan hathat a fiatalok szervezetére.

3449

Károsnak ugyan nem nevezhető, de korábban furcsának számító új trend az is, hogy a fiatal fiúk ma már rendszeresen járnak wellness stúdiókba, illetve vesznek igénybe kozmetikai szolgáltatásokat is, így például aromaterápiát vagy szőrtelenítő eljárásokat is. Dr. Yoo szerint azért fontos vizsgálni, hogyan látják magukat, milyen benyomásokkal indulnak a felnőttkor felé a fiatalok, mivel ebben az életkorban alakul ki, mit tartanak jónak, követendőnek, egészségesnek, vagy egészségre károsnak ? és persze ezek mentén alakulnak majd vásárlási szokásaik is aktív keresőkként.

A kutatás felhívja a figyelmet arra is, hogy melyek azok az egyébként káros tevékenységek és szolgáltatások, amelyekkel szemben valamilyen módon fel kell lépni, hiszen az ebben a korban rögzülő minták gyakran alapvetően meghatározzák a fiatalok felnőttkori igényeit is ? akkor is, ha tudják, hogy az adott tevékenység, szolgáltatás kockázatos az egészségükre.

A kutatás során készült statisztika szerint az alábbiak azok a legfontosabb megoldások a fiatalok esetében, amelyeket a külsejük, társaik előtti vonzóbbá tételének érdekében alkalmaznak (az első érték a megoldás egészségre ártalmasságának ismertségét, míg a második érték a népszerűségét mutatja):

  • Fogyasztó tabletták használata: 75.2%; 4%
  • Szolárium: 73.8%; 9.4%
  • Tetoválás: 67.6%; 10.1%
  • Testékszer (piercing): 66.7%; 13.7%
  • Hajfestés: 63.4%;11.6%
  • Napozás: 60.5%; 27.7%
  • Gyantázás: 51.7%; 6%

Forrás: