Fokozott izzadás? Nem csak a hőség lehet az oka!

A hőségben teljesen természetes, hogy az ember többet izzad, így nem meglepő, hogy egy idő után sokak ruháján ott éktelenkedik pár nedves folt. Viszont ha azt veszi észre, hogy hirtelen többet izzad, vagy ha már egy ideje túlságosan kínozza a probléma, érdemes szakemberhez fordulni, ugyanis akár hormonzavar is lehet a hátterében.

Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa és pajzsmirigy specialistája a lehetséges okokat és azok kezelését ismerteti.

Pajzsmirigy túlműködés

A pajzsmirigyzavarok általában a szerv alul-illetve túlműködésében nyilvánulnak meg. Ez utóbbi esetben a fokozódó anyagcsere-folyamatok miatt túlzott izzadás jelentkezhet, akár nyugalmi helyzetben is.  Ráadásul a beteg a meleget is rosszabbul tűri, így igen nehéz különbséget tenni a nyári kánikula okozta kellemetlen közérzet és a pajzsmirigy túlműködés között.

“A pajzsmirigy túlműködésre általában több tünetegyüttes jelenléte hívja fel a figyelmet: a fokozott verejtékezés mellett ilyen a szapora szívverés, remegés, idegesség, álmatlanság és a normál étkezés melletti fogyás. A problémát okozhatja a mirigy gyulladása, de akár egy, a nők körében gyakori autoimmun betegség, a Grawes-Basedow kór is, melynek jellegzetes tünete még a kidülledő szemek és a merev tekintet” – mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa és pajzsmirigy specialistája. A szakember hozzátette, hogy a zavart hormonvizsgálattal lehet a leggyorsabban megállapítani, ám szükség esetén izotóp és Uh vizsgálat is indokolt lehet.  Szerencsére az esetek többségében az állapot gyógyszeresen kezelhető, ám súlyosabb esetben izotópos terápia vagy műtéti beavatkozás hozhat javulást.

Érdemes tudni, hogy az ún. hipoglikémia is okozhat izzadást. Ekkor a vércukorszint a normál tartomány alá süllyed, és általában erős cukoréhséggel és szédüléssel párosul. Ennek elkerülése érdekében 3-4 óránkénti étkezés javasolt.

Fotó: 123rf.com

Cukorbetegség

A már említett hipoglikémia nem ismeretlen a legtöbb cukorbeteg számára sem, hiszen náluk igen sok tényező kiválthatja a glükóz szintjének hirtelen csökkenését. Ilyen többek között a nem megfelelő táplálkozás (pl. a meghatározottnál kevesebb szénhidrát, alkohol), a szélsőséges időjárási viszonyok (pl. kánikula), hirtelen, nagyfokú testmozgás. Ekkor jelentkeznek a hipoglikémiás tünetek, melyet pihenéssel és szőlőcukorral és megfelelően beállított terápiával gyorsan lehet orvosolni. Viszont mivel akár eszméletvesztéssel is járhat az állapot, érdemes a megelőzésére nagy hangsúlyt fektetni!

Fotó: 123rf.com

Klimax

Ha már izzadás, akkor a legtöbb embernek a változókor egyik gyakori tünete ugrik be. A hőhullámok okozta fokozott verejtékezés a csökkenő női nemi hormonok számlájára írható, ami rendszeresen megkeserítheti az idősebb nők éjszakáit is. Enyhébb panaszok esetén gyógynövényekkel kezelhető a probléma (pl. zsálya, ginzeng), ám ha ez nem vezet eredményre, akkor hormonterápiával a beteg gyorsan maga mögött tudhatja a kellemetlen panaszokat.

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.