Tiszta víz a gyerek – Mitől alakul ki az éjszakai izzadás?

Este még száraz pizsamában feküdt le aludni a gyermek, reggelre azonban teljesen átvizesedik az alvóruhája.  – A felnőttek számára meglepő, sőt ijesztő lehet a dolog, mielőbb tudni szeretnék, mitől jelentkezik az éjszakai izzadás. Nincs azonban ok aggodalomra.

Nem árt jó néhány pizsamát beszerezni a gyermeknek, ugyanis gyakrabban váltogathatja őket, mint a felnőttek. Ennek oka lehet a fokozott éjszakai izzadás is, melyre a szülők eleinte aggódva kapják fel a fejüket.

Nincs túlzottan betakarva?

Ha nem öltöztetik túl a lurkót, akkor semmiképp sem az okozza a tüneteit, hogy melege van. Vannak édesanyák és édesapák, akik attól tartva, hogy a gyermek fázni fog, túlzottan bebugyolálják vagy túl meleg pizsamát adnak rá, s arra még vastag takarót terítenek. Erre semmi szükség, ha a szobában átlagos a hőmérséklet – éjszakára egyébként is egészségesebb, ha inkább picit hűvösebb van, mint túlságosan meleg.

gyerek, alszik

Fotó: 123rf.com

A kicsik több időt töltenek „odalent”

A babák és kicsi gyermekek esetében nincs ok ijedtségre, ha túlzott az éjszakai izzadás. A jelenség természetes, az alvási ciklusuknak köszönhető. Ha izzadás lép fel, az annak a jele, hogy mélyebb alvási szakaszba léptünk. Ez pedig sokkal jellemzőbb a kisgyerekekre, mint a felnőttekre – sőt, több ideig is tartózkodnak ezekben a szakaszokban. 

Egyéb okok is szerepet játszhatnak viszont a fokozott éjszakai izzadásban, így a hőháztartás nem kellő érettsége és az izzadságmirigyek mérete is, melyek a lurkók testéhez képest aránytalanul nagyok lehetnek.

A gyermekeket legtöbbször nem zavarja, hogy átnedvesedik a pizsamája, nyugodtan pihen, s nem is biztos, hogy minden csemeténél megfigyelhető az erős izzadás. Személyenként változó, hogy kinél mennyire mutatkozik meg a dolog.

gyerek, alszik, nyitott száj, horkol

Fotó: 123rf.com

Lehet a háttérben komoly gond is?

Általános probléma, hogy izzad a gyermek, ha valamilyen fertőző betegség támadta meg, hiszen – akár a láznál -, a szervezet ilyenkor felveszi a harcot a kór ellen. Ilyen esetekben a lurkó általában lázas is, fáradékony, talán folyik az orra és köhög is. Ki kell vizsgáltatni, a gyermekorvos felírhat neki tüneteket enyhítő készítményeket.

Előfordulhat azonban, hogy súlyosabb okok állnak a fokozott éjszakai izzadás hátterében. Bizonyos betegségeknél a szervezetnek keményebb munkát kell végeznie, hogy minden rendben legyen, ennek jele lehet a túlzott izzadság. Ilyen probléma a szívbetegség vagy az alvási apnoé, amikor a gyermek légzése időnként kihagy alvás közben és megfigyelhető a horkolás is. Szintén éjszakai izzadással járhat a pajzsmirigy- és neurológiai probléma, valamint az idegrendszeri zavar is.

Érdemes követni, hogy nappal is fokozottan izzad-e, olyan, kis erőkifejtéssel járó tevékenységek közben, melyeknél nem jellemzőek a verejtékcseppek. Árulkodó jel lehet, ha a gyermek kimerültnek tűnik, bágyadt, pedig erre látszólag semmi oka nincsen. Jól eszik, de a súlya nem változik vagy csökken. Ilyen jelek esetén érdemes a csemetét kivizsgáltatni, hogy ha valami gond van, idejében elkezdődhessen megfelelő kezelése.

Olvasd el ezt is!

Magas a gyerek pulzusa! Mitől lehet?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu