Mi ez a szag? Így lehet megszabadulni a hónaljproblémáktól

Ha változást észlel a testszagában, az egy kezelést igénylő betegség jele lehet.

Érzett már valaha bűzös szagot egy intenzív edzés befejezése után, vagy egy délutáni kinti hőségben, és aztán rádöbbent, hogy a szag önből árad? A szag az izzadsággal együtt jár, és egyesek közülünk erősebb és szúrósabb illatot árasztanak, mint mások.

A legtöbbször a testszag nem jelent problémát, és szerencsére a zuhany gyorsan eltünteti. Ha azonban változást észlel a testszagban, vagy a szokásosnál sokkal többet izzad, az egy kezelést igénylő betegség jele lehet.

Hogyan alakul ki a testszag?

Mi okozza a testszagot?
A testszagot valószínűleg akkor veszi észre leginkább, amikor izzad. A szervezetedben két fő izzadságmirigy-típus van – az ekkrin és az apokrin -, amelyek folyadékot (izzadságot) bocsátanak ki a bőrfelületre, amikor meleged van. Az izzadság fontos célt szolgál. Ahogy az izzadság elpárolog, hűti a testhőmérsékletedet.

Az ekkrin mirigyek az egész testeden megtalálhatóak. Az apokrin mirigyek olyan területeken találhatók, mint a hónalj és az ágyék. Sűrűbb, tejszerű folyadékot termelnek.

Magának az izzadságnak nincs szaga. A szag akkor keletkezik, amikor baktériumok érintkeznek az apokrin mirigyek által kibocsátott izzadsággal.

Milyen betegségek okozhatnak testszagot?
Azoknál az embereknél, akik a szokásosnál többet izzadnak, diagnosztizálható a hiperhidrózis. Az elsődleges hiperhidrózis egy viszonylag ritka állapot, amely konkrét ok nélkül fordul elő. A másodlagos hiperhidrózis valamilyen orvosi problémához, például a menopauzával járó hőhullámokhoz, fertőzéshez vagy pajzsmirigy-túlműködéshez (hyperthyreosis) kapcsolódik. A stressz, bizonyos gyógyszerek és az alkoholfogyasztás is okozhatja, hogy a szokásosnál jobban izzad.

Foto:123rf.com

Ha még mindig az okot keresi, nézze meg az étrendjét. Bizonyos ételek megváltoztathatják a testszagot. A keresztesvirágú zöldségek, például a brokkoli, a káposzta és a karfiol gázképződést okoznak. A fokhagyma és a hagyma lebomlása a szervezetedben kénszerű vegyületeket szabadít fel, amelyek a pórusaidon keresztül kiáramlanak. A trimetilaminúria nevű ritka betegségben szenvedőknél pedig halszag alakul ki a tenger gyümölcseinek fogyasztása után.

izzadás, hónalj

Fotó: 123rf.com

Hogyan lehet megszabadulni a testszagtól?


A testszag megszüntetésének legegyszerűbb módja nyilvánvalóan a fürdés vagy zuhanyozás, amely eltávolítja a baktériumokat a bőrről. Sok ember számára azonban a napi zuhanyozás vagy fürdés nem feltétlenül szükséges. A heti néhányszori zuhanyzás, különösen edzés vagy más izzasztó tevékenység után, elegendő lehet ahhoz, hogy megszabaduljon a testszagtól anélkül, hogy kiszárítaná vagy irritálná a bőrét.

Az izzadásgátló és dezodor is hatásos. A legtöbb vény nélkül kapható izzadásgátló alumínium alapú vegyületeket tartalmaz, amelyek blokkolják a szervezet ekkrin mirigyeit, és megakadályozzák az izzadást. A dezodorok elriasztják a szagot okozó baktériumokat, és tartalmazhatnak további illatanyagot is. Egyes termékek kombinálják az izzadásgátlót és a dezodort. Ha a vény nélkül kapható termékek nem képesek az izzadást és a testszagot megfékezni, orvosa erősebb, vényköteles izzadásgátlót/deodort írhat fel.

Fotó: 123rf.com

Viseljen légáteresztő anyagokból, például pamutból, selyemből vagy gyapjúból készült ruhákat. Edzéshez inkább nedvességelvezető anyagokat viseljen. Fontolóra veheti a hónaljszőrzet leborotválását is, amely lehetővé teszi az izzadság gyors elpárolgását, mielőtt az szagot tudna okozni.

A másodlagos hiperhidrózis kezelése azt az állapotot kezeli, amely a túlzott izzadást okozta. Az elsődleges hiperhidrózis kezelései közé tartoznak az izzadásgátlók, a botulinum toxin injekciók és a vényköteles gyógyszerek. Ha az izzadás olyan súlyos, hogy befolyásolja a mindennapi életét, a műtét blokkolhatja az idegjeleket az izzadságmirigyek működésbe hozásában, vagy teljesen eltávolíthatja a mirigyeket.

Általában a testszag (valamint a rossz lehelet) inkább csak kellemetlenséget jelent, mint komoly egészségügyi problémát. Ha azonban úgy találja, hogy életmódbeli változtatásokkal, például rendszeres fürdéssel és izzadásgátlóval/dezodorálóval nem tudja kezelni az izzadást és a szagot, kérjen tanácsot orvosától vagy bőrgyógyászától.

 

Forrás: Napidoktor.hu