Fáradtság, rossz alvás, még rosszabb kedv, pesszimizmus – ez a kiégés

A kiégésnek számos oka lehet. A felismerése is odafigyelést igényel, mert könnyedén ráfoghatod, hogy fáradt vagy. De vannak tipikus jelei, amelyeket érdemes komolyan venni.

 

A kiégés azt jelzi, hogy egész egyszerűen túl sok volt valamiből. például a munkából, stresszből vagy akár fizikai aktivitásból. de az is előfordulhat, hogy a magánéleted vált elviselhetetlenné és ezt jelzi a szervezeted. Bárhogy is, érdemes utána járni. Ha az alábbi tüneteket együtt érzed, egészen biztos lehetsz benne, hogy végletesen kimerültél.

faradtsag

Amikor hosszú ideje nem alszol jól, éjszakánként csak forgolódsz álmatlanul és teljesen hektikus az, amikor elálmosodsz, akkor az már lehet jele a kiégésnek. A kevés és rossz minőségű alvás egyenes út ahhoz, hogy csökkenjen a koncentráló képességed. Csak csaponganak a gondolataid, képtelen vagy elmélyülni egyes feladatokban, amelyekben korábban könnyedén teljesítettél. Ez pedig már a munkád minőségén is meglátszik.

Bár a megoldás az, hogy a kiégés okát szüntesd meg, de azért az is segít, ha egy-egy tünetet megpróbálsz orvosolni. A koncentráció visszaszerzése érdekében bontsd a nagyobb feladatokat kisebbekre és csak azokkal foglalkozz. Mindent csak lépésről-lépésre és máris könnyebb lesz a munkád. Legalább is addig, amíg meg nem oldod a valódi probléma gyökerét illetve ki nem alszod magad megfelelően.

A kiégés jellemzője az is, hogy folyamatosan fáradtnak érzed magad. Persze mindez nem gond egy feladatokkal teli nap után. Ám, ha több héten keresztül így érzel már reggel az ágyból kikelve is, akkor valójában kiégtél.

Akkor is érdemes átgondolnod az életed, ha mindent kissé felhősen, negatívan látsz. A rossz hangulat és a pesszimizmus is gyakori tünete a kiégésnek.

Stresszforrások a munkahelyen – Mindennapi macerák vagy kiégéshez vezető kockázatok?

Forrás: Hirado