Európa egyik legmisztikusabb helyszíne:Stonehenge!

Európa egyik legmisztikusabb helyszínének múltját máig titok fedi. Stonehenge olyan szertartások helyszíne volt, amelyeket csak találgatni tudunk.

Vajon a nap tiszteltére emelt templom vagy egy túlméretezett csillagászati naptár része volt? Miért tettek építői annyi erőfeszítést oly sok éven át? A sok kérdés között egyvalami biztos: a köveket úgy tájolták, hogy egybeessenek a felkelő nappal és az évszakok múlásával, ami nem hagy kétséget afelől, hogy építőik jártasak voltak a magas szintű számtanban és a csillagászatban.

Ez az építkezés minden szakaszában nyilvánvaló, a régebbi ároktól és sánctól kezdve a fejgerendával ellátott sarsen homokkő és kékkő megalitokig, amelyeket az építkezés végső szakaszában helyeztek el a kör közepén patkó és kör alakban.

Stonehenge rendeltetése és használata – amely az évszázadok során változhatott – ma is ismeretlen, de az biztos, hogy a terület a hajdani emberek életének középpontjának számított. Napjaink druidái ma is itt gyűlnek össze a téli és nyári napforduló megünneplésére, amikor a napfény beáramlik a sarsenkövek közötti réseken. Az északkeleti oldalon, az árkon kívül emelkedő Sarokkő jelzi azt a helyet, ahol a nyári napforduló idején felkel a nap. A kő ilyenkor hosszú árnyékot vet a kör középpontja felé.

stonehenge

Időzítés:

Stonehenge egész évben nyitva van, de a nyári napfordulókor felkelő nap akkor is látványos, ha rengeteg itt a hívő és a turista.

Tervezés:

Stonehenge az A303 és az A344 találkozásánál fekszik, könnyen megközelíthető autóval vagy busszal. A közeli Salisbury és Amesbury kitűnő kiindulópontul szolgál egy stonehenge-i látogatáshoz, illetve a környező vidék felfedezéséhez. Szánjunk rá két órát a nevezetesség bejárására. A szokásos nyitvatartási időben a látogatók nem léphetnek be a központi körbe. Az English Heritage-nél válthatunk Stone Circle Access jegyet, amellyel mindez megtehető a nyitva tartás után.

Érdekességek:

A kőkör közepén egy kékkőből emelt patkó, egy kisebb kövekből álló, U alakú gyűrű található. A köveket a walesi Preseli-hegységben bányászták, és a nedvességtől kékké válnak.

Az ásatások során elszenesedett emberi csontokat találtak a terület külső kerületén található, Aubrey-féle lyukakat betöltő kövekben.

Amesburyből kövessük a végül ugyanoda visszatérő, 13,7 kilométeres ösvényt, amely a mezőkön és erdős tájakon áthaladva olyan őskori emlékeket érint, mint a bronzkori temetődombok, a Woodhenge és a Stonehenge.

vid4u.init(480,360,’9msjlKYrMD’,null,3);

Forrás: