Egyre nagyobb a baj – A COVID miatt halasztják a műtéteket a kórházakban

Bővíteni kell a Covid-betegek fogadására alkalmas ágyak számát, elkezdődött a műtétek elhalasztása a kórházakban.

Aki már benn van a kórházban azt megműtik, de akit még nem vettek fel, és halasztható a beavatkozása, annak lemondják az operációját – ez olvasható ki abból a Népszava birtokába került levélből, amit az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese, Takács Péter küldött a centrumkórházak vezetőinek. Levelében azt kéri: “Empatikusan, kellő rutinnal rendelkező kollégák, megfelelő hangvétellel rendezzék a lemondásokat!”

A levelet vasárnap küldték ki, pedig – ahogy a Népszava emlékeztet – az operatív törzs a nyilvánosság előtt tegnap is csak lehetőségként beszélt minderről. A reggeli adatközlésben úgy fogalmaztak: a „betegek védelme és az egészségügyre háruló teher csökkentése érdekében” egyes kórházakban ismét szükségessé válhat a halasztható műtétek elnapolása, illetve növelték a koronavírusos betegek ellátásra kijelölt ágyak számát is – számol be az Mfor.hu.

Fotó: 123rf.com

Légzéstámogatással ápolt beteg a Maros Megyei Fertőző Klinika koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályán Marosvásárhelyen 2021. november 8-án. A hazai kórházakból továbbra sem kerülnek ki hasonló képek, pedig egyre több ágyra van szükség a Covid-betegek ápolásához.  A hazai kórházakból továbbra sem kerülnek ki hasonló képek, pedig egyre több ágyra van szükség a Covid-betegek ápolásához.

Az OKFŐ főigazgató-helyettesének levelében az áll: az intézmények ágyainak húsz százalékát kell felszabadítani úgy, hogy abból minden tizedik lélegeztetésre, illetve intenzív ellátásra is alkalmas legyen.

Az ágyfelszabadítás a jelenlegi covid-ellátó kapacitásnál 67 százalékos növekedést jelent, ezen belül az intenzív ágyak számát 44 százalékkal kell bővíteni. Ez persze csak a szokásos betegellátás rovására képzelhető el; a levélben egyelőre azt jvasolják, hogy akit már felvettek az osztályokra, azokat ne küldjék el, esetükben a tervezett beavatkozások történjenek meg.

A későbbre tervezett műtétek közül az anesztézizát igénylő tervezett beavatkozások korlátozhatók, jelenleg még törekedni kell az anesztézia nélküli műtétek megtartására. A daganatos megbetegedéssel összefüggő és sürgősségi műtéteket nem halasztják.

Az mfor.hu egyébként már egy hete úgy értesült: volt olyan fővárosi kórház, ahol már akkor elkezdődött az ágyak felszabadításának előkészítése a koronavírus-járvány felfutása miatt.

Titkolják a COVID adatokat? – Vajon hány oltott kerül kórházba?

Forrás: https://napidoktor.hu/index