Titkolják a COVID adatokat? – Vajon hány oltott kerül kórházba?

A dupla vagy akár tripla oltás sem véd maximálisan a covid ellen, de az adatok – már ahol azokat nyilvánosságra hozzák – azért elég meggyőzőek arról, hogy az oltatlanok vagy csak részben beoltottak vannak a legnagyobb veszélyben. Különösen a korábbinál fertőzőbb delta variánssal szemben. Gyors körkép Ausztriától Ukrajnáig.

A nemzetközi covidstatisztikákat elnézve Magyarország olyan szempontból nincs rossz helyzetben, hogy mekkora az átoltottságunkNovember eleji adatok alapján a teljesen beoltottak aránya 59,73 százalék, a legalább egy vakcinával oltottaké 62,01 – számol be a Forbes.hu.

Az Európai Unió átlagában ezek a számok 65,61 illetve 69,22 százalékosak, itt tehát van némi lemaradásunk, a világ egészénél azonban jobb a védettségünk: a világátlag 39,7 (a teljesen beoltottak aránya), illetve 51,02 százalék (a részben beoltottak aránya).

Nem járunk azonban élen abban, hogy tisztán lássuk, mit is ér az oltás: mennyire véd a súlyosabb megbetegedéstől, a kórházi kezeléstől, az intenzív osztálytól, vagy a halálos kimenetelű covidfertőzéstől. Magyarországon valami miatt ezeket az adatokat titkolják, így más országok példájából kaphatunk némi fogódzót.

MTI/Balázs Attila

Ausztria – Teljesen beoltottak: 62,67%, Legalább egyszer beoltottak: 66,01%

A környező országok közül Ausztriában a legmagasabb az átoltottság szintje, bár ott is elmarad kissé az uniós átlagtól. Náluk is tombol a negyedik hullám, éppen most szigorítanak, (ez kötelező maszkhasználatot és az oltatlanok korlátozását jelenti), és három nappal ezelőtt közzétettek néhány adatot arról, hogy a friss fertőzöttek, illetve a kórházban ápoltak között milyen arányban vannak oltottak és oltatlanok.

Az osztrák hírügynökség által begyűjtött kórházi adatok szerint

  • a normál osztályokon 1338 beteget ápoltak, 43,6 százalékuk volt beoltva, 56,4 százalékuk nem vagy nem teljeskörűen;
  • az intenzív osztályon kezelt 304 covidbeteg közül 74-en rendelkeztek érvényes oltási igazolással november 2-án (de csak 24,3 százalékuk kapta meg a teljes védettséghez szükséges adagokat), ami azt jelenti, hogy az intenzíven ápoltak 75,7 százaléka nem kapta meg a teljes körű védőoltást, azaz oltatlanul vagy csak részben beoltva került súlyos állapotba.

Külön közöltek bécsi adatokat is:

  • a 211 koronás beteg több mint háromnegyede – 77,3 százaléka – egyáltalán nem, vagy nem teljes körűen volt beoltva a normál osztályokon. A teljesen beoltott, mégis megbetegedett covidosok aránya 22,7 százalék volt;
  • ugyanekkor 81 covidbeteget kezeltek intenzív osztályokon, 87,7 százalékuk nem volt teljesen beoltva. Az intenzíven ápoltaknak tehát 12,3 százaléka volt olyan, aki felvette az összes szükséges oltást, és ennek ellenére súlyos állapotba került.

COVID – Többségében oltatlan, idős emberek kerülnek kórházba

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.