Egy nem létező domb az otthonom!

Annyi bizonyos, ez az ausztrál család egy cseppet sem átlagos otthont tudhat magáénak. Domboldalba épült a házuk, de egyáltalán nem dombos környéken.

Kicsi, de kényelmes és játékos, kerttel rendelkező otthon tervezését tűzte ki célul az ausztrál Andrew Maynard, aki társaival igen meghökkentő házat álmodott meg egy kisgyermekes családnak.

A csemeték hárman vannak, így játszótérre mindenképp szükség volt. A takaros Melbourne-i otthon el is készült, és garantáltan kilóg a környezetéből.

Andrew Maynard ház

Az épület alighanem az egyik legszokatlanabb, amit valaha láttunk. Olyan, mintha domboldalba épült volna, egy teljesen sík terepen. A domb ugyanis a ház része – oldalából nyílik a bejárat, vízszintes része a kert, a füves terep azonban a falon is folytatódik.

A ház nagyobbik fele a "domb tetején" áll, és leginkább egy konténerházra emlékeztet. A modern, meghökkentő épület egy átlagos telken áll, de sajátos külseje miatt a csodájára járnak.

Andrew Maynard ház

Az alsó tér ablakai nem szemmagasságban találhatók, a fényt a helyiség fentről kapja a méretes, reluxás ablakokon át.

A futurisztikus "Hill house" (völgyház) homlokzata északra néz, így a fény megfelelő felhasználása is fontos volt – az épület ügyesen hasznosítja a napenergiát, miközben nyáron kiszorítja a napfényt, télen viszont beengedi a meleg napsugarakat.

Andrew Maynard ház

Az alsó kert szinte folyton árnyékos, míg a felső részen napozni is lehet.

vid4u.init(480,360,’9msjlKYrMD’,null,3);

Forrás: