Édes álmok az okai

Kapcsolatba hozható a gyakori szundikálás a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával – olvasható a Sleep folyóiratban.

A tanulmány szerint a gyakori szundikálás kapcsolatba hozható a 2-es típusú cukorbetegség emelkedő előfordulásával, és az idősebb kínai populációban rontotta a glukóz anyagcserét is.

A 2-es típusú cukorbetegség előfordulása 36%-kal magasabb volt azokban a résztvevőkben, akik heti 4-6 alkalommal számoltak be szundikálásról, és 28% magasabb volt azokban, akik minden nap szundítanak. Hasonló volt a kapcsolat a szundikálás és a cukor-anyagcsere között. Az elemzés szerint valószínűtlen, hogy a cukorbetegség okoz nappali álmosságot, inkább a szundikálás emeli a cukorbetegség kockázatát.

Alvaszavar_2

Kínában a délutáni csendes pihenő minden életkorban elfogadott norma, míg a nyugati társadalmakban kevéssé gyakori, gyakran nem tervezett módon történik, amit befolyásol az öregség, az egészségi állapot, vagy az éjszakai panaszok.

Az elemzést Dr. Neil Thomas és a Birminghami Egyetem munkacsoportja végezte el, a Guangzhou 12-es Számú Kórházzal közreműködésben. A tanulmányban 19 567, 50 és 93 év közötti egyén vett részt, ennek közel kétharmada nő volt. A résztvevők az életmódbeli szokásaikat, valamint egészségi állapotukat célzó kérdőívet töltöttek ki, ezt követte a fizikális vizsgálat A leírt eredményekre statisztikai kockázatelemzési módszerek segítségével jutottak.

Forrás: MTI