A csúnya baba kevesebb figyelmet kap

A rendellenességgel született vagy egyszerűen kevésbé helyes arcú csecsemőkre kevésbé figyelnek a felnőttek.

Nem kell tudósnak lenni, hogy kijelentsük: mindenki odavan a szép csecsemőkért. A felnőttek önkéntelenül mosolyogni kezdenek, amint meglátják, és szinte le sem tudják venni róla a szemüket.

Korábbi vizsgálatokból kiderült, hogy a vonzalom főként a kicsik sajátos arcberendezése miatt alakul ki. Az aránytalanul nagy fej, hatalmas szemek, tiszta tekintet, kicsi áll, hibátlan bőr mind fontos tényezők.

De mi van azokkal, akik kevésbé szerencsés arccal születnek?

Az amszterdami Elsevier intézet napokban publikált kutatása bizonyítja, hogy ők csakugyan kevesebb figyelmet, sőt akár kevesebb törődést is kapnak. A kísérletekben a felnőttek nemcsak tovább nézték a szebb gyerekeket, de a játékokat is előbb adták oda nekik.

Az örökbefogadásoknál is fontos a külső, a helyes csecsemők hamarabb találnak családra.

baba, mama, sír

A baj még nagyobb, ha a gyerek látható rendellenességgel születik. Az ajak- és szápadhasadékkal (más néven nyúlszájjal és farkastorokkal) született csecsemők gyakran maradnak el a fejlődésben ép társaiktól. Velük szemben nemcsak a felnőttek, de a többi gyerek is tartózkodó, így a kognitív fejlődéshez, szocializációhoz szükséges emberi kapcsolataik is nehezebben alakulnak ki.

Szerencséjükre a cukiság nemcsak a kinézettől függ, de a hangok, illatok is hozzájárulnak, a szülők pedig hajlamosak a legszebbnek látni a saját gyerekeiket – bárhogy is nézzenek ki.

Továbbá, ahogy a gyerek nő fel, úgy halványul el ez a tényező, és egyre fontosabb szerepet kap megítélésükben a személyiség, a viselkedés.

Forrás: Hirado