Csodazöldségek a csontritkulás ellen

Brit kutatások szerint a bizonyos zöldségekben található szulforafán (sulforaphane) hatékonyan veheti fel a harcot a csontritkulás és az arthritis leggyakoribb formái ellen.

Melyek ezek a  csontritkulás elleni „csodazöldségek”?

A University of East Anglia (UEA) tanulmánya szerint a szulforafán képes blokkolni a porcpusztító enzimeket, ugyanis feltartóztatja a gyulladást okozó molekulákat.

A kutatások során bebizonyosodott, hogy a szulforafánban gazdag étrenden élő egereket jóval kevésbé érintette a porckopás és a csontritkulás, mint a másképp étkező egereket.

Ebből a szempontból különösen ajánlott zöldségek a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, a káposzta, a kel- és kínai kel. Azt is jó tudni, hogy korábbi kutatások ezen zöldségeknek rák- és gyulladásellenes hatást is tulajdonítottak.

A tudósok nagyon bizakodóak az eredményeket illetően, és a továbbiakban az egerekkel végzett kísérletek eredményeit embereknél is szeretnék igazolni. Ha bebizonyosodik a védőhatás, az új távlatokat nyithat a csontritkulás és az arthritis megelőzésében, sőt kezelésében is.

A csontritkulás a mozgáskorlátozottság egyik fő oka lehet

A csontritkulás olyan fájdalmas állapot, amely leginkább a kéz, a láb, a gerinc, a csípő és a térd ízületeit érinti. Méghozzá rengeteg ember esetében. A US Centers for Disease Control and Prevention szerint Amerikában 27 millióan, az Arthritis Research UK szerint Nagy-Britanniában 8,5 millióan élnek csontritkulással.

csontok

A gerincet és a csípőt érinti a legtöbb törés a csontritkulás következtében, amely világszerte közel 200 millió nővel fordul elő évente. Az osteoporosis tulajdonképpen a csont anyagcseréjének betegsége (csökkennek benne az ásványi anyagok), aminek következtében csökken a csont tömege, de ezzel párhuzamosan a csont szerkezete, minősége is átalakul, a csontgerendák elvékonyodnak, ami miatt a csont törékennyé válik.

“A csontritkulás függ a kortól és a genetikától, de rizikótényezők között számos olyan is akad, amely egészségtudatos magatartással elkerülhető.” – mondja dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa.

Bizonyítható, hogy a dohányzás, a túlzott kávé- és alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód jelentősen megnöveli a csontritkulás kockázatát. Vagyis a rendszeres mozgás (akár csak napi félóra séta) lehet a megelőzés és a folyamat fékezésének egyik kulcsa.

Ha a csontritkulás öröklődik a családban, már 40 éves kor körül érdemes csontsűrűség mérést végeztetni, de a menopauza időszakában minden nőnek ajánlott a rendszeres ellenőrzés. Az ortopéd orvos segíthet a megfelelő mozgásforma megtalálásában is.

csont2

A kezelés lassíthatja a folyamatot

Dr. Dobos Márta szerint a „csodazöldségek” valóban szerepet játszhatnak a megelőzésben, kezelésben, hiszen a vitamin- és nyomelem pótlás lehet a csontvesztés megakadályozásának egyik kulcsa. A kalcium, a D-, a B6-, a C-, a K-vitamin és a folsav fontos építőelemei a csontoknak.

Ugyanakkor érdemes vigyázni a túlzott foszfor-bevitellel, ez ugyanis akadályozza a kalcium beépítését. Ezért nagy mennyiségben kerülendők például a szénsavas üdítők, az ömlesztett sajtok, a belsőségek, és a foszfátokat tartalmazó élelmiszerek. Előrehaladott csontritkulás esetén azonban szükség lehet a fizioterápiára és mérlegelni kell a gyógyszeres kezelés lehetőségeit is – figyelmeztet a holisztikus szemléletű ortopéd orvos.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.