Borzasztó hőhullámok – a klimax vagy a kánikula az oka?

A nyári hőség sokak napjaira rányomja a bélyeget, hiszen ekkor fáradtabbak, ingerlékenyebbek vagyunk, ráadásul állandóan nyirkos a bőrünk a fokozott izzadástól.

45 éves kor felett azonban már gondolni kell arra, hogy lehet, hogy a csökkent melegtűrés és a fokozott verejtékezés hátterében a változókor áll.

Hogy miként lehet megkülönböztetni a kánikula és a klimax okozta tüneteket, és hogy miként lehet kezelni ez utóbbit, arról dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyászt kérdeztük.

Senkinek nem kell bemutatni azt a képet, amikor a nyári hőségben a lakás leghűvösebb szegletébe bújva próbálunk elviselhetőbb közérzetet biztosítani magunknak. Azonban a fokozott verejtékezés, az ingerlékenység, az álmatlanság és a hőhullámok nem csak az időjárás, hanem a menopauza számlájára is irható, különösen akkor, amikor az ember már 45 fölött jár.  Bár valóban nehéz megtudni, mi is okozza a kellemetlen panaszokat, azonban vannak olyan tünetek, melyeket, ha tapasztal, valószínű, hogy a klimax okozza elsősorban a rossz közérzetet.

„Túl fiatal vagyok, nem léphetek a változókorba”

Sokan úgy gondolják, a klimax 45-50 éves kor körül okoz panaszokat, ám az is előfordulhat, hogy valaki fiatalon, kb. 35 évesen szembesül a menopauzával. Ezt a szakirodalom korai klimaxnak nevezi. Hogy valóban a változókor áll-e a panaszok hátterében, arról laborvizsgálat során a progeszteron, ösztrogén, az LH és az FSH szintje ad felvilágosítást. A menopauza során ugyanis először a progeszteron, majd később az ösztrogén szintje csökken, valamint mérséklődik az LH-val és az FSH-val szembeni érzékenység is.

Korábbi megállapításokkal ellentétben egy új tanulmányban amerikai kutatók úgy találták, hogy a lenmag hatástalan a változókorban lévő nők hőhullámainak enyhítésében.

Hőhullámok: mégsem lenmag

Sokan úgy gondolják, hogy a klimax szinte az egyik pillanatról a másikra történik, ám valójában akár 10-15 évig is eltarthat, így akár már fiatalabbaknál is kellemetlen tüneteket okozhat Kezdetben csupán vérzészavarok jelentkeznek, majd mikor az ösztrogén szintje is a normál tartomány alá kerül, csak akkor jelentkeznek a tipikus panaszok, mint a hőhullámok, a fokozott izzadás, vagy a menzesz elmaradása” – mondja dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász.

Foto:pixabay.com

Kánikula, vagy klimax?

Mint már említettük, a nyári hőség és a klimax igen hasonló tüneteket okoz. Van azonban pár lényeges eltérés a jelentkező panaszok közt. Ilyen például az, hogy mikor érzi őket? Amennyiben a kánikula végeztével is, úgy nagy valószínűséggel menopauzával áll szemben, hiszen az nem csupán a nagy melegben okoz gondokat. A menstruációs zavarok is figyelemfelkeltőek lehetnek, csakúgy, mint az erős szívverés, a tartós alvászavarok, vagy a folyamatos stressz.

Mindezeken kívül gondoljon vissza arra, vajon az előző években hogy viselte a kánikulát? Ugyanis ha csupán mostanában érzi úgy, hogy rosszabb a közérzete a nyáron, érdemes hormonvizsgálatot kérnie, hiszen a változókorban sokkal érzékenyebbé válnak a nők az extrémebb körülményekre.

Fotó: 123rf.com

Élvezze felhőtlenül a nyaralást

Hogy valóban a klimax okozza panaszait, 100%-osan csakis hormon -és UH vizsgálattal lehet megbizonyosodni. Amennyiben beigazolódik a diagnózis, úgy a hormonális rendszerben otthonosan mozgó nőgyógyász szakember különböző terápiás módszereket javasolhat a tünetek csökkentése érdekében. Van, hogy természetes gyógymódokkal csökkenthetőek a panaszok, ám gyors és hatásos eredményt hormon-készítményekkel lehet elérni, Így segítségükkel ugyanúgy élvezheti a nyaralást, mint korábban. Szerencsére ma már igen alacsony hormontartalmú szerek vannak fogalomban, ezért szakorvosi kontroll és ellenőrzés mellett használatuk biztonságos.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.