Hőhullámok: mégsem lenmag

Korábbi megállapításokkal ellentétben egy új tanulmányban amerikai kutatók úgy találták, hogy a lenmag hatástalan a változókorban lévő nők hőhullámainak enyhítésében.

Sandhya Pruthi kutatásvezető, a rochesteri (Minnesota) Mayo Klinika professzora elmondta, hogy meglepte őket az eredmény, mert a korábbi, kisebb méretű vizsgálat hatásosnak mutatta a lenmagot a menopauza tüneteinek csökkentésében. A hőhullámok a változó koron kívül gyakran előfordulnak az emlődaganatok hormonális kezelését követő tünetek között is, és sok esetben jelentősen rontják az érintett nők életminőségét.

Foto:pixabay.com

Az ösztrogénterápia számos esetben hatékonyan csökkenti a hőhullámokat, ám sok nő tart a hormonterápia rákkockázatától – magyarázta Pruthi. A mostani tanulmányba 188 menopauza után lévő nőt vontak be, akik véletlenszerű kiválasztás alapján hat héten át naponta vagy 410 milligramm növényi ösztrogént (lignanokat) tartalmazó, vagy placebo szereket kaptak. A résztvevők közül 91 nőnek volt megelőzően mellrákja.

A lenmag számos jótékony hatásáról ismert, de nem túl gyakran esik szó a fogyókúrában kifejtett jótékony hatásairól. Most ezt a hiányt pótoljuk néhány tippel kiegészítve.

Kicsi a lenmag, de diétás

A vizsgálat eredményeit az amerikai klinikai onkológusok társaságának (ASCO) 47. nemzetközi konferenciáján ismertették, amelyet a hét végén tartottak Chicagóban mintegy 30 ezer kutató és gyógyszeripari szakember részvételével.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.