Bennfentes takarítás – hogyan csinálják a hotelprofik?

Egy szállodában vagy apartman házban a takarítóknak bizony gyorsnak és hatékonynak kell lenni, hiszen nem telik el sok idő két vendég között.

Lopjunk tőlük ötletet ahhoz, hogy nálunk is minden ripsz-ropsz ragyogjon!

Aki csak tud hatékony és gyors trükköket a takarításra, szívesen megosztja azt másokkal is, hiszen mindenkinek érdeke, hogy az otthona rendbetételével ne menjen el a teljes szabadideje… S ha valaki, akkor a hotelben takarító személyzet tudhatja a legjobb trükköket. Lássuk, mit csinálnak ők másképp, hogy haladjanak és közben kitűnő munkát is végezzenek?

1.Először a rumlit kell eltüntetni

Ha elsőnek a rendetlenséget számoljuk fel, kivisszük a szobából a szükségtelen dolgokat, máris tiszta lappal indíthatjuk a takarítást. Mehet először a szemetes ürítés, távolítsuk el az ágyneműt, a törölközőket és minden ilyesmit, ami még maradt. A fürdőben kicseréljük a törölközőket, feltöltjük, ami feltöltésre szorul, kirázzuk a szőnyeget, távolítsuk el, ami nem szükséges már a felületeken és a wc körül. Lényeg, hogy ellenálljunk a kísértésnek és ne csak körültörölgessük a tárgyakat – hanem teljes tisztítást végezzünk.

Nem is szólva arról, hogy ha csak megemeljük a tárgyakat, majd a letisztított felületre gyorsan visszatesszük, az víznyomot is hagy.

takarítás

2.A mikroszálas törlőkendők dicsérete

A hatékony portörlés legjobb eszköze a megfelelő törlőrongy. A mikroszálas kendők a legjobbak a célra, de ha nincs ilyen, akkor olyan rongyot használjunk, amely 100 százalékban pamut, pl. egy tiszta pelenka, egy régi párnahuzat, egy elhasznált pólódarab. Vizesítsük meg egy picit. A frottír és a poliészter nem jó, csak még több port csinálhat.

3.Az ágy gyors elkészítése

Egy méretesebb ágyat nem kevés idő megcsinálni – sok nyűglődés lehet vele, akárhogy is kezdjük az ágyazást, rájöhetünk, hogy a lepedő rossz végét raktuk a rossz helyre… Tipp, hogy a címkék mindig alulra mennek. A nagypárnánál bal oldalt van a címke, a kispárnánál a jobb oldalon. Javasolt egyébként a huzatokat megjelölni: a belső varratokat szövetre író filccel, hogy a jobb és a bal oldalt jelezzük.

4.A drapériák portalanítása

A por idővel egyre csak gyűlik és gyűlik a helyiségekben. A drapériát legegyszerűbben úgy tisztíthatjuk hatékonyan, ha megcsapkodjuk őket kéztörlővel. Egy ekkora törölköző elég könnyű ahhoz, hogy a kéz ne fáradjon el, de komoly hatást gyakorol a drapériára. Verjük hát le a port a padlóra és szívjuk fel végül porszívóval.

5.Felmosás előtt porszívózás

Rendkívül hatékony tipp – mindig érdemes felporszívózni felmosás előtt. Nem szeretnénk nedves hajszálakat látni a padlón, igaz? Ezt a porszívóval megelőzzük. A felmosást pedig mindig a legtávolabbi sarokkal kezdjük, így rálépni sem fogunk, mielőtt megszárad.

takaritoszerek

6.A fürdőszoba az utolsó

A baktériumok átjutásának minimalizálása céljából legjobb, ha a takarítást a hálóval kezdjük és a fürdővel zárjuk.

7.A takarítószereknek idő kell

Hagyjuk dolgozni a tisztítószereket. Spricceljük be a zuhanyzó falát és a wc-t, majd hagyjuk őket ott pár percre. Ez idő alatt takarítsuk le a tükröt, az ablakokat, a gyógyszeres szekrényt és ami még hátra van a helyiségben. Majd menjünk vissza és öblítsük le az otthagyott felületeket. Így sokkal kisebb strapával szép eredményt érünk el.

8.Pont fordítva érdemes porszívózni, mint gondoltuk

Talán úgy tanultuk, hogy a szoba legtávolabbi részével kezdjük a porszívózást. Ám az igazság az, hogy először a nagy forgalmú területeket fontos felporszívózni, és csak utána „kiporszívózni magunkat a helyiségből”, vagyis a leginkább összejárkált részeken így kétszer is áthaladunk.

9.Kedvenc tisztítószerünk valószínűleg a kamrában van

A leghatékonyabb és legegyszerűbb takarítószer az ecet és a víz. Jól tisztít és még a más takarítószerekből eredő nyomokat is eltávolítja. Töltsünk meg egy szórófejes flakont egy rész ecettel és 3 rész vízzel.

10.Mindig legyen fogkefe a kézben!

Persze, nem kell minden négyzetmillimétert kitakarítani, de az apróbb helyekre ügyesen be tudunk férkőzni egy régi, már nem használt fogkefe segítségével.

11.Minden legyen egyben

A legpraktikusabb minden, takarításhoz szükséges dolgot a kezünk ügyében tartani. Egy műanyag vödröcske tökéletes a hordozásukhoz. Így jelentős időt takarítunk meg, nem kell minden eszközért külön elmennünk, sőt, előkeresnünk azt. Sikeres takarítást!

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.