Bocitej helyett babatej

A tehéntej nem a csöppségek szervezetének, helyette inkább ellenőrzött tejből készült tápszert adjunk csemeténknek.

A szoptatás befejezése után illetve az anyatejhelyettesítő tápszer adása után azonban sajnálatos módon az anyukák gyakran tehéntej adására térnek át. Egy felmérés szerint a 6-12 hónapos csecsemőknek csak a 17%-a kap elválasztó tápszert, 53% tehéntejet kap. Még rosszabb ez az arány 1 éves kor után. Ennek nem lehet más oka, mint hogy a kisgyermekes anyák nincsenek megfelelően tájékoztatva a csecsemő és kigyermek táplálás új eredményeiről, amely szerint a tehéntej változatlan formában nem felel meg a csecsemők és a kisgyermekek táplálkozási szükségleteinek.

Felmerül a kérdés miért ne adjunk tehéntejet? Hiszen kétség nem fér hozzá, hogy a tej egészséges és  fogyasztása fontos különösen a fejlődő szervezet számára. Miért hátrányos mégis  a kisbaba számára ha tehéntejet kap tejtápszer helyett?

?Tej, erő egészség?!?Ami a tejnél is jobb a….?. BABATEJ?

A tehéntej értékes és csaknem nélkülözhetetlen táplálék mindazok számára akiknek a szervezete képes a benne lévő összes összetevők feldolgozására. A tejnek az egészséges étkezésben betöltött fontosságát mutatja, hogy olyan esetekben amikor valamilyen oknál fogva valaki nem tud tejet vagy tejterméket fogyasztani, külön figyelmet kell fordítani a tej megfelelő tápszerrel történő helyettesítésére, illetve az étrend összeállítására.4325Mégsem ajánlható ajnálható életkortól függetlenül a tehéntej változatlan formában mert nem felel meg a csecsemők és a kisgyermekek táplálékigényének és a szervezetük érettségének.

A gyermek nem kis felnőtt, különbségek vannak szükségleteiben és életfunkcióiban is.  A  csecsemők és kisgyermekek tápanyag,  ásványi anyag és vitamin szükséglete testsúlyához képest meghaladja a felnőttekét, ezzel szemben a csecsemők és kisgyermekek szervezetének működése nem minden vonatkozásban éri el még a felnőttekét.

Mi az ami ebben az életkorban nem felel meg a tehéntejben?

  • a tehéntejben levő nagy mennyiségű ásványi anyag (nátrium, kalcium foszfor) kiválasztása megterhelheti a vesét
  • ,a tehéntej magas fehérje tartalma  az immunrendszerre hatva fokozza az allergiás megbetegedések kialakulásának veszélyét.
  • a tehéntej nyomelem (vas, jód, cink) és vitamin tartalma nem éri el aszükséges értékeket. kisgyermekkorban
  • a tehéntej fogyasztás egyik legnagyobb hátránya a vashiányos vérszegénység kialakulásában betöltött szerepe. A tehéntej vas tartalma alacsonyabb, mint amennyire a gyermekeknek szüksége van és a tehéntejben levő vas nem hasznosul jól a szervezetben.

Milyen kedvezőtlen tüneteket okoz, ha kevés a vas az étrendben?

A  korábban ismert szembeötlő tüneteken kívül, –  mint sápadtság,  étvágytalanság, a fáradékonyság, a hajhullás, a körömtöredezés  – újabban kimutatták, hogy a vashiány káros hatással van a viselkedésre, és a szellemi fejlődésre. Az idegrendszer az intenzív fejlődés időszakában  nagyon érzékeny a vashiányra, és egyes már kialakult idegrendszeri elváltozásokat az utólag adott vas már nem képes korrigálni, ezért a megelőzésnek rendkívül nagy jelentősége van.

A vashiányos állapot és az ezzel járó hátrányok kialakulása reális veszély hazánkban és a világ nagyrészén.  A WHO (Egészségügyi Világszervezet) a vashiányt a leggyakoribb, főleg helytelen táplálkozásból eredő hiánybetegségnek tartja.  A vashiányos vérszegénység hazai gyakori előfordulásért a nem megfelelő táplálkozás és a csecsemőkori korai tehéntej táplálás felelős.4326A vashiányos vérszegénység megelőzése érdekében a Magyar Gyermekorvosok Társasága, az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia és számos európai gyermekorvos társaság nem javasolja a tehéntej adását 1 éves kor alatt, de még későbbi életkorban is egészen 2-3 éves korig kedvezőbbnek tartja az életkornak megfelelő vassal dúsított tápszernek a ?babatej?-nek a fogyasztását.

Miért jobb a ?babatej? a  tehéntejnél?

Mert a tej értékes anyagainak a felhasználásával készül, de a benne lévő összetevőket tudományos kutatásokon alapuló nemzetközi előírásoknak megfelelően, a  kisgyermekek életkori igényei szerint  változtatják meg . Ezek a 3-as számmal jelzett elválasztási tápszerek  szigorúan ellenőrzött tejből, és egyéb alapanyagokból készülnek nyomelemekkel, vassal és vitaminokkal dúsítottak.

A ?babatejjel? kiegészített vegyes táplálás mellett a kisgyermek hiányállapotok kialakulásának a veszélye nélküli, egészséges megfelelő fejlődése várható.

Forrás:


Egy válasz

  1. barta zsuzsanna

    a tej mint állati nem embernek való semmilyen helyzetben,sem a hus sem az állati készitmények,a növényekben minden benne van ami kell ami egészséges ami finom és ehető,csak elkell gondolkodni a szervezet müködésén a közérzet harmóniájában az egészség lényegén,és tudni fogjuk ez igen jó,finom könnyű éltető elkésziteni egyszerű illatos szép szines izekben gazdag változatos formája sok rétű tehát csak jó és finom lehet,éljünk vele érdemes,kell igy élni,és a környezet is jól müködik ha igy élünk,a tudományt a technikát jóraforditva ezt mind megértve éljünk…szeretetben mint jézus aki 2000 évvel ezelőtt a torinoi leplen látható a mai 21 században,lássunk éljünk élettel…