Nyári iskola apával és anyával

Hogyan lesz játék a nyári tanulás? Játékos feladatokkal nem merülnek feledésbe az iskolában tanult alapok. Hogyan gyakorolhat a gyerkőc a nyáron?

Bár a lurkók számára minden nyári szünet hamar elrepül, ez az időszak épp elég hosszú ahhoz, hogy az iskolában tanultak megkopjanak a nagy hancúrozás és kikapcsolódás közepette. Éppen ezért érdemes gyakorolni, főként az alsó tagozatosokkal. Ez a néhány egyszerű módszer biztosan segít a gyerkőcnek visszarázódni az újabb iskolai tanévbe. Persze a nyári tanulásra egyik fiatal sem lenne rávehető, azonban apró trükkökkel és játékos feladatokkal minden szülő fel tudja frissíteni csemetéje memóriáját. Nézzük, milyen nyári gyakorlatokkal érdemes karbantartani a tanultakat.

Bevásárlás

Különös terep a gyakorlásra a bevásárlóközpontok színes kavalkádja, hiszen szinte valamennyi tananyag átismételhető az egyes részlegek között bolyongva. A zöldség-gyümölcs osztályon a természetismeret alapjairól számolhat be minden kisdiák, miközben a szükséges hozzávalók begyűjtésénél az összeadással, kivonással, és a szorzással kapcsolatos ismeretek is felidézhetőek.

5xgpbf8813

A betűk birodalma

Az olvasás az a tantárgy, amit minden közegben gyakorolhatnak a szülők gyermekükkel. A bevásárlás alatt a táblákon szereplő információkkal, az összetevők felolvasásával, vagy az otthoni sütés-főzés közben a receptet ismertetve. Persze az utcán is lesz miről mesélnie a gyerkőcnek. Sétáljunk nagyokat és hagyjuk, hogy új szemmel és tudással fedezze fel a környéket a csemeténk.

A konyha a nyári suli legjobb tanterme

Már a bevásárlás előtt megkérhetjük a gyermekünket, segítsen megírni a szükséges listát, majd miután az áruházban is segédkezett felkutatni az élelmiszereket, és ellenőrizni, hogy minden a kosára kerül-e, jöhetnek az otthoni előkészületek. Ettől kezdve szinte minden mozzanatnál bevethetőek bizonyos gyakorló feladatok.

Kérdezzünk ügyesen!

A szemfüles szülő a jó kérdések segítségével, a legegyszerűbb feladatokkal is gyakoroltathatja a lurkót. Ne csak arra kérjük, hogy vegyen elő, vagy mosson meg néhány zöldséget. Számszerűsítsük! Kérlek, moss el 7 nagy burgonyát. Ha anya kettőt meghámozott, mennyi marad a tálban? Számold meg kérlek, hány tojás van még itthon. Ki tudsz önteni 3,5 dl tejet a mérőpohárba? Vajon mennyi tej maradt még a dobozban? A sor végtelen, és ha egyszer megszoktuk a kérdések jellegét bárhol és bármikor játékos formában gyakorolhatunk a többi tananyagot is.

y61lvvcr5

Ösztönző

A szavak világában való elmélyülés nem minden gyereknek okoz örömöt. Sokan nem szeretnek olvasni, így még kevésbé akarják fejleszteni tudományukat a betűk terén. Az előbbi trükköt alkalmazva szintén jó megoldás lehet, ha egy könyvesboltba betérve hagyjuk, hogy gyermekünk kiválassza a számára legszimpatikusabb mesekönyvet. A közös élmény, és a saját választás öröme ösztönzi majd, hogy felfedezze a betűkben rejlő szépséget.

A sor végtelen

Ez csupán ízelítő volt a szülőknek, hogy a kreativitásukkal szinte valamennyi tananyag átismételhető és gyakorolható a gyerekekkel. Ha megtanulunk játékos formában kérdezni, akkor a nyaralás alatt, az utazás során, vagy miközben a medencében pancsolunk, könnyen levezényelhetünk egy-egy nyári tanórát. Ráadásul a gyerekek is élvezni fogják, a siker pedig motiválja őket az új ismeretek megszerzésére.

Forrás: