Egy kupac képesség kukac

Mindenkiben van egy szép nagy adag képesség-kupac amely indító töltetet ad a lehetőségei megteremtéséhez. Ám ezek kihasználása a te feladatod.

Van egy jó hírem – mondja nekem Szuhai Nóra, humán fejlesztő és pedagógus, az Élj a Tehetségeddel Generációs Mentorprogram megálmodója. Nézek rá nagy szemekkel. „Mindenkiben van egy szép nagy adag képesség-kupac amely indító töltetet ad a lehetőségei megteremtéséhez. Ám ezek kihasználása a te feladatod. Mégpedig úgy, hogy előbb észreveszed a képességeidet, utána megnézed, hol tartasz most és elindulsz a megvalósítás útján" – számol be erről a roppant egyszerű feladatról a pedagógus. Persze mondhatod azt, hogy rosszak a körülményeid, a környezeted nem támogat, de ezek mind kifogások.

No és ugyan miért?

Azért mert ugyanazokkal a képességekkel különböző szinten élheted meg a lehetőségeidet. Ha odavagy a növényekért vagy a friss gyümölcs illatáért és szereted a földet megművelni, egyaránt válhat belőled hobbikertész, gazda, agrármérnök, sőt még földbirtokos is. Lehet, hogy eleinte csak hobbi szinten mersz belevágni, de később akár egy kis kertet fogsz tudni fenntartani. Ha városban laksza ház előtti teret használhatod, vagy csatlakozhatsz a szomszéd néni kertecskéjéhez. Vidéken pedig adott a lehetőség. A lényeg, hogy ha vonz, érdekel egy tevékenység, egy munka, találd meg a módját a gyakorlásának.

tehetseges2

Hobbikertészből földbirtokos?

Ahhoz, hogy sikereket érj el akár kamaszként, akár felnőttként, fel kell ismerned, hogy most hol tartasz, és mi az a cél, amely ennél eggyel jobb lehet a számodra. Hobbikertészként, hogy többet termelsz, és ki tudod vinni a piacra az árudat. Ha ebben már van gyakorlatod, vehetsz egy nagyobb földet, ahol gazdálkodni kezdesz. És így tovább… De kezdő hobbikertészként nem érdemes rögtön belevágnod egy gazdálkodásba.

De hogyan tudom megmondani mi a következő lépés? Aki lelkes, és vágyik a sikerre, beleesik abba a csapdába, hogy nagyokat álmodik…

Az álmaink segítenek abban, hogy energiát kapjunk a mindennapokban. A következő lépés meghatározásához érdemes beszélgetni azokkal, akik már végigmentek az úton. Ha valami érdekel, és aktívan bekapcsolódsz egy folyamatba, mindig lesznek olyanok körülötted, akik hasonlót csinálnak, és szívesen megosztják veled a tapasztalataikat. Ma ezt mentorálásnak, tanácsadásnak hívjuk. Régen tudták az emberek, hogy ha kertészkedés, akkor irány Julcsi néni. Ő volt a környék mentora, tehetséges kertész kukacok és paradicsom témában. Tehát, ha van egy tanácsadó melletted, akkor át tud segíteni ezeken az akadályokon, de egy közösség is nagy segítségedre lehet. Egy csoportban odafigyelnek rád, támogatnak céljaid elérésében, és így jobban tudsz élni a lehetőségeiddel. Abban a közösségben, amelyben azt látod, hogy társaid is hasonló problémával küzdenek, mint te, ráébreszt arra, hogy te is vagy olyan jó, mint ők.

Persze az is lehet, hogy a támogatás helyett kinevetnek. Én félek ettől. Nem akarom.

Mindenki fél. Az egészséges félelem, drukk, összeszedi a cselekvési energiát, éberré tesz, és még nagyobb teljesítményre ösztönöz. Minél tovább halogatod a tetteidet, annál inkább elhatalmasodik rajtad a félelem, amiért nem mersz belevágni valamibe, még akkor sem, ha azt a dolgot neked találták ki. Ezért azt gondolom, inkább rontsd el párszor, mert a hibákból tanulod a legtöbbet.A szorgalom, az igyekezet, tiszteletet vált ki az emberekből. Sokkal inkább nevetséges, ha valakinek csak a szája jár, miközben ott van előtte a lehetőség és a hozzá való képességkukac, azaz adottság is.

Forrás: