Dohányzó kismama hiperaktív gyermeke

A passzív dohányzás súlyos magatartás- és egészségügyi problémákhoz vezethet, állapította meg két különböző tanulmány.

A passzív dohányzásról közismert, hogy tüdőbetegségeket, asztmát, fülfertőzéseket és bölcsőhalált is okozhat. Ezen túlmenően a terhesség alatti dohányzásról azt is megállapították már, hogy több pszichológiai panaszt idézhet elő a születendő gyermeknél, mint például a figyelemzavarral járó ADHD-t, a régebben hiperaktivitásként ismert tünetegyüttest vagy antiszociális viselkedést.

A Bristoli Egyetem munkatársa, Dr. Marie-Jo Briton és kollégái egy brit és egy brazil több éven keresztül folytatott kutatás eredményeit vizsgálták meg ahhoz, hogy alaposabb képet kaphassanak a passzív dohányzás és a későbbi panaszok kialakulása közötti összefüggésekről.9820A kutatók megállapították, hogy a terhesség alatt is dohányzó anyák gyermekeinél 4 éves korukra sokkal nagyobb mértékben voltak megállapíthatóak a hiperaktivitás ismertetőjegyei, mint kortársaiknál, azaz gyakran voltak problémáik kortársaikkal, rosszul viselkedtek, agresszívan viszonultak társaikhoz, vagy hazudtak és csaltak. Ugyanakkor a gyerekek érzelmi szinten egyáltalán nem számítottak problémásabbnak, mint más hasonló korú gyerekek.

A dohányzó anyukák gyermekeinél a brit minták alapján 16%-os, a brazil minták alapján pedig 29%-os esélye volt annak, hogy a gyermeknél az említett pszichés problémák kialakulnak. 138912Amennyiben az anya terhesség alatti dohányzásához más tényezők is párosultak, mint, pl. dohányzó apa, a szülők esetleges pszichológiai eredetű panaszai, akkor az összefüsség már csak a viselkedési problémákkal összefüggésben lehetett kimutatni a várandósan elszívott cigaretták hatását, de ebben az esetben a kockázati tényező akár 82%-ot is kitehetett.

Forrás: