Ablakcsere és buktatók

Ablakcserével nem csak fűtési számlánkat rövidíthetjük meg, otthonunk komfortérzete is jelentősen fokozható. A választás azonban nem könnyű, sem az ablakok, sem a szolgáltatók között.

Nap, mint nap szembesülünk a ténnyel: energiafogyasztásunk nagy hányadát otthonaink hűtésére, fűtésére használjuk fel. Az ablakokra, ajtókra azonban ne csak hőszigetelőként tekintsünk, hiszen otthonunk stílusának meghatározó elemei is. A választáskor tehát vegyük figyelembe épületünk környezetét is.

Melyiket és miért?

A keret anyaga lehet fa, műanyag, alumínium, esetleg ezek ötvözete.

Minden alapanyagnak megvannak az előnyei és a korlátai.Az utóbbi időben elterjedt műanyag ablakok mérettartóak, tartósak, nem igényelnek gondoskodást, és igen kedvező árral rendelkeznek. Sokszor azonban nehezen oldható meg a szellőzése, nem megfelelő körülmények között elősegítheti a penészedést is.

A fa ablak azoknak javasolt, akik kedvelik a meghitt, természetes anyagokat. Sajnos itt a műanyagokhoz képest sokkal gyorsabban meglátszanak az évek. A fa él, lélegzik, ez pedig együtt jár azzal, hogy vigyáznunk kell a vetemedéssel.

ház

Az alumínium ideális anyag lehetne, hiszen jobban és hosszabb ideig állja az időjárás viszontagságait, önmagában azonban nem elég jó hőszigetelő, szokványos kidolgozottsága középületekhez javasolt, esetleg különböző hibrid megoldásokhoz burkolati elemként.

Fűtésszámlánk csökkenéséhez a választott üvegezés is nagyban hozzájárul. A korszerű ablakok hőszigetelését légrések biztosítják, amelyek hangszigetelő tulajdonsága sem elhanyagolható. A piacon leginkább a 3 illetve 5 kamrás rendszerekkel találkozhatunk.

A mai kor elvárásainak egy műanyag ablak esetében általában az 5 kamrás, legalább 1,1-es üvegezésű ablakok tesznek eleget.

Ha a műszaki tartalom és az ár nagyjából megfelel az elképzeléseknek, érdemes utána nézni a gyártónak; mióta foglalkozik ablakgyártással milyen tapasztalata, múltja van. Ez fontos az írásban adott garanciáknál is és az sem árt, ha tisztában vagyunk vele, a nyílászárókra a törvény szerint minimum öt év jótállás jár.

Forrás: