A nőkre még veszélyesebb a dohányzás, az urológus megelőzheti a bajt

Van összefüggés a dohányzás az urológiai daganatok közt, ami különösen a nőkre veszélyes.  Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa az urológiai szűrés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Nőknél még veszélyesebb a dohányzás

A dohányzás jelentősen növeli a komoly urológiai karcinóma kialakulásának kockázatát, sőt, emeli az emiatt történő halálozás esélyét is – különösen a nőknél. A Weill Medical College of Cornell University és a New York-i Presbiteriánus Kórház közös kutatásába 864 pácienst vontak be, hogy ezt a tétel bizonyíthassák. Az 553 férfi és 311 nő mindegyike részt vett már urológia daganat miatti műtéten.  Kiderült, hogy a cigarettázó nőknél jóval nagyobb a rák kiújulásának veszélye, mint a férfiaknál. A kemény dohányosok közt ugyanis a nőknek 70 százalékkal nagyobb volt az esélye, hogy kiújuljon a betegségük, és kétszer annyian haltak is bele a rákba, mint a férfiak. Ugyanakkor mindkét nemnél bebizonyosodott, hogy azoknál, akik több, mint 10 éve felhagytak a dohányzással, ugyanakkorára csökkent a végzetes kimenetel esélye, mint a nem dohányzóknak.

Vagyis bár nem ismertek a nemek szerint esetlegesen eltérő biológiai mechanizmusok, úgy tűnik, a nőknél különösen hangsúlyos a dohányzásról való leszokás, illetve a prevenció. Ők ugyanis így jóval nagyobb eséllyel kivédhetik a halálos kimenetű húgyhólyag-, húgyvezeték- és vesemedence-daganatot.

dohanyzas

Nem csak felfázáskor fontos az urológiai szűrés

“Sok nő csak az úgynevezett felfázás esetén fordul urológushoz. Ez tulajdonképpen érthető is, hiszen a nők közel 80 százaléka élete során legalább egyszer átesik az ún. „felfázásos” tüneteken, vagyis görcsös vizelési ingeren, amely azonban nem jár vizelettel. Előfordulhat, hogy csak pár csepp ürül, erős égő, szúró fájdalom kíséretében, előrehaladott állapotban időnként vérvizelés is lehetséges. Ha a fertőzés felszálló gyulladásként a vesét is érinti, úgy láz, nagyfokú elesettség is jelentkezik.  Így mindenképpen ajánlatos idejében orvoshoz fordulni” – hangsúlyozza dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa.
Az urológia tehát nem csak a prosztatabetegségek felismerésére és kezelésére szolgáló szakterület, hiszen ilyen szakrendelést kell keresnünk, ha vese-, hólyag-, hereproblémákkal, gyulladásokkal, kövekkel vagy akár inkontinenciával küzdünk.

Milyen tünetek esetén forduljunk urológushoz?

Többek közt figyelmeztető jel lehet a
– gyakori vizelési inger,
– fájdalmas vizelés,
– hólyagtáji fájdalom,
– alhasi diszkomfort,
– vizelet-visszatartási nehézség,
– nem mozgásszervi eredetű derékfájdalom.
A visszatérő, krónikus fájdalmakat és a szokatlan tüneteket feltétlenül érdemes megvizsgáltatni, hiszen kezeletlenül ezek akár komolyabb következményekkel is járhatnak.

Forrás: Oxygen Medical


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.