A bútorfestés alapjai

Otthonunk színesítésére, a változatosság élményének átélésére remek lehetőség a bútorfestés. Vágjunk bele, bátran kísérletezzünk a díszítésekkel és cirádákkal!

A bútorszépítésről könnyen gondolhatjuk, hogy szakértői tudást igényel, de legalábbis egy biztos, tehetséges, jól gyakorlott kezet. Ám, ha van elszántságunk és egy nagy adag lelkesedésünk, akkor könnyedén elsajátíthatóak a szakma alapjai. Az otthonunkhoz, és saját egyéniségünkhöz megfelelően választhatunk a különböző mintákból, és az előre gyártott alapsémákból.

Berendezéseink ékesítését elkezdhetjük népies, cirkalmas mintákkal, de akár egy letisztult, klasszikus motívummal is. Mielőtt azonban a dekoratív elemeket megfestenénk, készítsük elő bútorainkat, vagyis adjunk egy alapozó színt, illetve csiszoljuk egységesre a felületet.

Ha saját, egyéni alakzatot szeretnénk megfesteni, ajánlott előtte papíron megvalósítani az elképzeléseinket. Miután már gyakorlottan húzzuk a vonalakat, érdemes véglegesíteni művünket a kiszemelt bútordarabon. Fontos azonban, hogy a megfelelő eszközöket beszerezzük, hiszen csak így alkothatunk precíz mintákat.

festék

Szükség lesz mindenekelőtt akrilfestékre, vékony ecsetekre és maszkolószalagra. Utóbbi segítségével megóvhatjuk a bútor azon területeit, amiket nem szeretnénk megfesteni. Ha nem vagyunk biztosak saját kézügyességünkben, szerezzünk be pauszt, melyre puha ceruzával át tudjuk másolni a kiválasztott mintát. Ezekhez, a kellékekhez könnyen hozzájutunk bármelyik kézműves vagy hobbyboltban.

A motívumok felfestése után még egyedibbé tehetjük a bútordarabot, ha különleges fénnyel fújjuk le (mely egyben védi és tartóssá is teszi a művet), vagy akár az utócsiszolás technikáját is kipróbálhatjuk, mely koptatott, régies hatást eredményez. Miután elkészültünk a remekművel nincs más dolgunk, mint találni egy megfelelő helyet, ahol a lakásunk ékévé válhat az egyéni tervezésű bútordarab, amire bizonyára mindig nagyobb élvezettel fogunk tekinteni, mint hagyományos berendezési tárgyainkra.

vid4u.init(480,360,’9msjlKYrMD’,null,3);

Forrás: