A 2013-as Téli Nanga Parbat Expedícióról tudósít a napiotthon.hu!

A Magyar-Amerikai Téli Nanga Parbat Expedíció 2012. december 26-án indul, amit a napiotthon.hu folyamatosan nyomon fog követni cikkekkel, tudósításokkal.

A következő hónapokban a Klein Dávid vezetésével induló expedícióról és a hegymászáshoz szükséges fizikai és pszichikai állapotokról olvashattok cikkeket, összefoglalókat honlapunk külön erre a célra kialakított rovatában.

A Magyar-Amerikai Téli Nanga Parbat Expedíció – megkísérli Földünk kilencedik legmagasabb hegycsúcsának megmászását a Himalája Pakisztánba eső Kasmír vidékén. A csapat 2012. december 26-án indul útnak a kiváló hegymászó Klein Dávid vezetésével.

A háromtagú expedíció – Klein Dávid, Ian Overton és Ács Zoltán – nem kisebb sportteljesítményre vállalkoztak, mint oxigénpalack használata nélkül, megmászni Földünk kilencedik legmagasabb pontját, a Nanga Parbat csúcsát. Az expedíció azért is egyedülálló, mert a hegymászás történetében először, télen indulnak neki a 8125 méter magas csúcsnak.

Magyar mászók közül eddig négyen jártak 8600 méter felett palack nélkül – köztük Klein Dávid és Ács Zoltán – tehát, a zord téli körülmények ellenére jó esélyük van a sikerre. A Magyar-Amerikai Téli Nanga Parbat Expedícióra a hagyományos nyári mászó szezon helyett télen kerül majd sor. Az expedíció nagyjából 2 hónapot vesz igénybe.

Nanga Parbat

Kevesen tudják, hogy azokat a hegymászó expedíciókat, amiket télen teljesítenek – nehézségük által – szintén első teljesített mászásként ismeri el a szakma. Dávid és Zoltán azonban szereti is a téli körülményeket!

Még több információt tudhattok meg az expedíciót szervező Eseményhorizont (EDGE 8000) hivatalos oldalán a expeditions.hu-n.

Csatlakozhattok az expedíció Facebook oldalához is!

Mivel az expedíció költségvetése még erősen foghíjas, a szervezők minden támogatásnak örülnek. Az indiegogo.com oldalon minden magánszemély hozzájárulhat az expedíció költségeihez, bármekkora mértékű támogatással. (A hozzájárulást az expedíció apróságokkal – képeslappal, kaviccsal, stb. – viszonozza.

A hozzájárulás menetéről ITT olvashattok bővebben.

Ha kíváncsi vagy, hogyan alakul a három kiváló hegymászó expedíciója, ha szeretnél minél több érdekességet olvasni, látogass vissza hozzánk!

Forrás: